Siden før jul har arbeidsgiverne sagt at det ikke kommer på tale å snakke om pensjon i forhandlingene. Nå sier forhandlingsleder Stein Lier Hansen at han vil høre hva det er LO og Fellesforbundet egentlig krever.

Dermed har LO-siden innkassert sin første seier, og det er klart at forhandlingene fortsetter en ukes tid, før Fellesforbundet bryter og de går til Riksmekleren sammen. For en uke siden sa Fellesforbundets leder Arve Bakke at han ville bryte på timen om ikke motparten Norsk Industri setter seg ned og snakker om pensjon.

— Vi er fortsatt prinsipielt motstandere av pensjon som forhandlingstema. Men vi kan jo ikke nekte å høre hva de har å si, sier Lier Hansen til Aftenposten.

Nå sier han at de vil sette seg ved forhandlingsbordet for å se på LOs og Fellesforbundets regnestykker. Fellesforbundet vil ha en felles forvaltning av pensjonsinnskuddene, og hevder at det blir mye billigere for bedriftene. Tidligere har NHOavfeid disse tallene.

— Vi mener jo fortsatt at dagens forvaltning er optimal, men vi får se på regnestykkene deres, sier Lier Hansen.

Ellers er han litt i villrede om hva LO egentlig krever om pensjon. Han synes det blir litt som å jakte på et bevegelig mål.

- Ikke perfekt

«Tjenestepensjonene skal avtalefestes og organiseres på en mer kostnadseffektiv måte enn i dag», er alt det står om pensjon i kravet han fikk i dag. Så føyes det til: «Forbundet vil presisere kravet i løpet av forhandlingene».

For arbeidsgiverne har det vært frustrerende at motparten venter med å konkretisere kravet. Samtidig sier fler til Aftenposten at de nå ser nytten i at det er såpass ullent hva forbundet egentlig vil. På den måten har Arve Bakke skaffet seg et godt handlingsrom.

En streik om prinsipper er absolutt ikke noe industribedriftene trenger nå. I motsetning til uenighet om penger, er det langt vanskeligere å finne kompromisser.

Derfor vil trolig begge parter forsøke å finne formuleringer man kan bli enig om.

— Dagens system er jo ikke perfekt. Derfor er vi enige med LO om å se på alt i 2017, og det synes vi er fornuftig fremdrift, sier Lier Hansen.

Lite penger

Lønn blir ikke en hovedsak i oppgjøret. Arbeidsgiverne står fast på at lønnsveksten i år må under 3 prosent. Fellesforbundet vil opprettholde kjøpekraften. Med lønnsvekst på 2,7 prosent kan begge parter få det som de vil.

Krangelen vil i stedet stå om «profilen», hvorvidt man skal gi ekstra tillegg til dem som ligger lavest.