Dubai-investorene Rolf Gunnar Hultin (74) og Terje Steinsland (71) ble i Agder tingrett i februar i år dømt til henholdsvis fire år og seks måneders fengsel, og to år og tre måneders fengsel for grovt skattesvik.

I tillegg ble de dømt til å betale erstatning til staten på i alt 12,8 millioner kroner.

Begge har bestemt seg for ikke å anke dommen, som dermed er rettskraftig. Det bekrefter deres forsvarere overfor E24.

– Saken er rettskraftig og avgjort, og skattekravet er betalt, sier Hultins advokat, Kristian Gjendemsjø i Elden.

Hultin har allerede startet soning, ifølge advokaten. Skattekravet mot Hultin var på rundt 10,6 millioner kroner.

Steinslands advokat, Robert Dyrnes Hovland i Sørlandsadvokatene kan ikke bekrefte om Steinslands skattekrav er gjort opp. Det kan heller ikke Skatteetaten.

– På grunn av taushetsplikten kan Skatteetaten ikke kommentere status i enkeltsaker, sier seksjonssjef Stian Solheim i divisjon innkreving i Skatteetaten.

Var på rømmen i Dubai

Ifølge tiltalen svindlet de to forretningspartnerne til seg 18,5 millioner kroner gjennom misbruk av den statlige støtteordningen Skattefunn (se faktaboks).

Begge nektet straffskyld, med unntak av to forhold Hultin har erkjent.

Hultin og Steinsland møtte ikke opp da saken kom opp for retten i 2018. De ble da etterlyst, og ble først pågrepet høsten 2022, etter å ha oppholdt seg i Dubai.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng mener saken viser at det ikke har noe hensikt å unndra seg straffeforfølging.

– Vår erfaring er at før eller senere vil man måtte stå til ansvar for en domstol i Norge, sier Nordeng til E24.

Han legger til at dommen også viser at man i disse tilfellene heller ikke får noe straffefradrag fordi forholdene i saken har blitt gamle.

Dubai-avsløring

I 2022 avslørte E24 at Hultin og Steinsland var registrert som eiere av henholdsvis åtte leiligheter og et butikklokale, og tre leiligheter i Dubai.

Dubai-eiendommene var ikke et tema under rettssaken.

– Jeg regner med at Økokrim vil gå etter meg og de verdiene jeg har i Dubai. Jeg sitter her uten å kunne gjøre noe som helst, sa Hultin i retten i fjor, i forbindelse med et sivilt søksmål staten har anlagt mot flere av Hultins familiemedlemmer.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng og statsadvokat Elisabeth Frankrig (t.h.) i Økokrim var aktorer i straffesaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland. Spesialetterforsker Anne Eide (t.v.) var bisitter. Foto: Erlend Olsbu

Staten mener Hultins kone, datter og svigersønn, gjennom roller i Hultins selskaper, kan holdes ansvarlige for misbruket av Skattefunn-ordningen.

De tre familiemedlemmene ble i oktober i fjor dømt til å betale over ti millioner kroner i erstatning til staten.

Dommen ble anket og er berammet for Agder lagmannsrett i februar 2024, opplyser advokat Kristian Gjendemsjø i Elden, som representerer Hultins kone, til E24.

Skatteetaten har tatt arrest for 17,4 millioner kroner i eiendom tilhørende Hultins kone.