Rettssaken mot Dubai-investorene Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70) er inne i sin siste dag i Agder tingrett.

Påtalemyndigheten mener det er bevist at Hultin og Steinsland har svindlet til seg 18,5 millioner kroner gjennom misbruk av den statlige støtteordningen Skattefunn.

Dette skjedde ifølge Økokrim ved at de to investorene diktet opp lønnsutgifter til ansatte i til sammen tolv forskjellige selskaper, basert i Dubai.

Mandag ba Økokrim om fem års fengsel for Hultin og 2,5 års fengsel for Steinsland. Begge nekter straffskyld, med unntak av to forhold Hultin har erkjent.

– En gjettelek

Hultins advokat, Silje-Marie Blomkvist i Elden, mener Økokrims beviser ikke holder.

– For å dømme min klient vil man måtte trekke en rekke konklusjoner på bakgrunn av uferdige excel-ark, tall som går inn og ut av forskjellige kontoutdrag, og antagelser om hva de ansatte har mottatt, uten at vi har kunnet spørre dem, sa Blomkvist i sin prosedyre, før hun senere la til;

– Saken fremstår ganske enkelt som en gjettelek.

Rolf Gunnar Hultins forsvarere, Kristian Bodding Gjendemsjø og Silje-Marie Wahl Blomkvist i Elden Advokatfirma Foto: Erlend Olsbu

– Bevismessig grunnlag

Førstestatsadvokat Petter Nordeng avviser forsvarerens påstander.

– Vi mener at vi har bevismessig grunnlag for de påstandene som er nedlagt, og det er vi jo nødt til å ha for å kunne ta ut en tiltale, sier Nordeng til E24.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng og statsadvokat Elisabeth Frankrig (t.h.) i Økokrim er aktorer i straffesaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland. Spesialetterforsker Anne Eide (t.v.) er bisitter. Foto: Erlend Olsbu

Forsvarerne mener at det er problematisk at Økokrim ikke har fått tak i de ansatte fra Hultin og Steinslands selskaper. Dermed har de heller ikke blitt avhørt om lønnen de har mottatt. Det skal dreie seg om rundt 13 ansatte, primært filippinske statsborgere.

Nordeng er ikke enig. Han sier Økokrim har gjort alt de har kunnet for å innkalle de ansatte til avhør, både i Manila og Dubai.

– Vi mener at det ikke er nødvendig for sakens opplysning, og at de andre bevisene i saken er tilstrekkelig til å kunne trekke konklusjoner, sier førstestatsadvokaten til E24.

– En reell ordning

Mens Hultin og Steinsland hevder kostnadene i deres selskaper har vært reelle, og at pengene de fikk i støtte fra Skattefunn gikk til å lønne ansatte, mener Økokrim at kostnadene er fiktive og at midlene har gått til Hultin og Steinsland.

Et omstridt tema er faste tilbakebetalinger fra ansatte tilbake til Hultins selskaper.

Dette er faste tilbakebetalinger av kontantforskudd på lønn, initiert av de ansatte selv, forklarte Hultins andre forsvarer, Kristian Gjendemsjø i Elden.

Bakgrunnen for forskuddsbetalingene er at de ansatte har hatt betalingsforpliktelser i hjemlandet før lønningsdag, og forskuddene ble regelmessig overført via vekslingsbyråer til Filippinene, ifølge advokaten.

Gjendemsjø sa i retten at denne ordningen er helt sentral for saken, og at det finnes e-poster som «klart beviser at dette er en reell ordning».

Ber om frifinnelse

Hultin sto opprinnelig tiltalt for 51 straffbare forhold, noen av dem sammen med Steinsland. Da saken startet i november erklærte Hultin seg «ikke skyldig» i 49 av tiltalepunktene, og «delvis skyldig» i to.

De to sistnevnte handler om uriktige skattefradrag på til sammen rundt to millioner kroner i to selskaper i 2013. Her erkjenner han også erstatningsansvar, ifølge forsvarerne.

– Vi mener at Hultin skal frifinnes for nær samtlige poster, med unntak for de han har erkjent, sa advokat Kristian Gjendemsjø i sin oppsummering.

Steinslands advokater avrunder med sin prosedyre onsdag. Det er også rettssakens siste dag i tingretten.