Monica "Åkki" Lidi.
Runar Leite.

— Verden er helt avhengig av nikkel. Grunnstoffet brukes i bilbatterier, til å gjøre flymotorer sikre og i medisinsk teknologi for blant annet å gjøre operasjonsutstyr sterilt, sier administrerende direktør ved Glencore Nikkelverk, Øivind Stenstad.

— Nikkel brukes også for å få melka trygt og bakteriefritt fra bonden og til meieriet, supplerer HMS-sjef Hege Stubberud. Hun kunne lagt til gryter, bestikk, mobiltelefoner og bærende bygningselementer på samme liste.

By i byen

Øivind Stenstad viser vei på fabrikkområdet til Glencore Nikkelverk. Foto: Kjartan Bjelland

Stenstad, Stubberud, kvalitetssjef Harald Eik og HR-sjef Agnete Rieber-Mohn tar Fædrelandsvennen med på en liten tur på fabrikkområdet i Kolsdalen. Et område som nærmest kan beskrives som en by i byen.— Det er over 500 ansatte pluss 100 innleide som jobber her, sier Stenstad.

— Deriblant 36 lærlinger, smetter HR-sjefen inn.

Og ifølge begge kan man finne de fleste tenkelige fagdisiplinene innen teknologi, administrasjon og økonomi på den sveitsisk-eide fabrikken.

Del av stort kretsløp

— Nikkelverket er en integrert del av et stort kretsløp. For vår del starter det i gruvene i Canada hvor gråstein skilles fra råstoff og deretter sendes til smelteverk der jern og svovel skilles ut. Mellomproduktet som fremkommer skipes så over Atlanteren til Kristiansand, forklarer Stenstad og legger til:

— Visste du forresten at batteriene du resirkulerer blant annet puttes på smelteverkene i Canada og til slutt ender i Kristiansand. Her har vi en robust og avansert prosess som gjør at vi kan utvikle råstoffene, og blant annet produsere kobolt og kobber. Det gjør ikke mange andre nikkelverk, sier fabrikksjefen stolt.

Utenlandske eiere siden 1929

Og noe må hjørnesteinsbedriften gjøre riktig, ettersom den har vært i utenlandske eie siden 1929, men fortsatt holder til i høykostlandet Norge.

— Vi har klart å levere på HMS, produktkvalitet og enhetskostnad over tid. Med økt produksjonsvolum og automatiseringsgrad har vi også hevdet oss kostnadsmessig, forteller Stenstad.

Sikkerhet og bekledning er det ingenting å si på når skiftoperatør Frank Larsen tømmer renseanlegget. Foto: Kjartan Bjelland

Milliardinvestering

Nå står også et mye omtalt milliardprosjekt for bygging av et nytt og mer miljøvennlig elektrolyseanlegg for kobber på trappene.

— Det er et veldig spennende prosjekt som er utviklet over de siste 8-9 årene og vil redusere energibruken med 35 prosent. Enova gir 380 millioner kroner, så nå venter vi på godkjenning fra ESA og på at den resterende finansieringsbiten kommer på plass, sier fabrikksjefen og legger til at 10 årsverk vil bli brukt til forprosjektering neste år.

— Vi må heller ikke glemme at det gjøres årlige forbedringer på ca 300 millioner kroner på nikkelverket. Det gir oss høy aktivitet og gir arbeid til omlag 60 årsverk, forteller Stenstad.

Nikkelpris og kronekurs

Gamle lokaler, men moderne teknologi, forteller administrerende direktør Øivind Stenstad om produksjonen i Kolsdalen. Foto: Kjartan Bjelland

Så er det ikke til å komme bort fra at både halverte nikkelpriser og en fallende kronekurs får konsekvenser for nikkelverket.— Kronesvekkelsen gjør at investeringsprosjekter blir rimeligere for konsernet og gjør oss mer konkurransedyktige globalt, sier Stenstad, som samtidig må innse at halveringen av nikkelprisen virker motsatt vei.

— At hele råvaremarkedet har falt som følge av lavere etterspørsel fra Kina, gjør at konsernets totale evne til å finansiere prosjekter dessverre blir mer anstrengt, sier fabrikksjefen, uten at han frykter for nikkelverkets framtid av den grunn:

— Om vi ikke tar det for gitt, men fortsetter å forbedre oss hver dag, produserer vi nikkel her de neste 105 årene også!

Juryens vurdering

Runar Leite.

Runar Leite, Visma: — Den markante hjørnesteinsbedriften viser en utrolig stabilitet i produksjonen som generer en omsetning på drøye 1,2 milliarder. Selv om selskapets lønnsomhet er relativt forutsigbar med morselskapet som eneste kunde, er det imponerende at de med innovative løsninger og lokal kompetanse stadig jakter kostnadseffektiviserende tiltak i produksjonen. Tross utfordringer i råvarepriser som påvirker konsernet, bevises soliditeten som nøkkeltallene viser dersom den planlagte investeringen på rundt 1 milliard blir gjennomført.

Monica "Åkki" Lidi.

Monica «Åkki» Lidi, gründer:— Begge kvartfinalistene har satset på utvikling: Glencore på teknologi og Beckmann på design. Det viser at det er fullt mulig å være best uten å være billigst.