Den løsningen opposisjonen nå tvinger frem, er mer omfattende og kostbar enn den operatørene Statoil, Lundin og Det norske oljeselskap i første omgang hadde ønsket seg.

Opposisjonens innkalling til pressekonferanse fredag morgen slo umiddelbart ut på børsene i Oslo og Stockholm: Lundin-aksjen falt bratt med rundt 3,5 prosent på Stockholm-børsen rett før klokken 10. Det tilsvarer rundt 1,3 milliarder norske kroner av selskapets børsverdi.

Det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum er én av operatørene og medeierne på Utsirahøyden, sammen med Statoil og Det Norske oljeselskap.

Røkke-selskap falt

Det Norske oljeselskap, hvor Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Capital er største eier, hadde falt 5 prosent på Oslo Børs ved 13-tiden. På samme tid er hovedindeksen ned cirka 1 prosent.

Fallet i Det norske tilsvarer verdier for rundt 440 millioner kroner. Aker Capital eier halvparten av selskapet, ifølge selskapets nettsider. Røkke eier igjen to tredjedeler av Aker-konsernet, som er ned 2,1 prosent, tilsvarende 330 millioner kroner. Røkkes andel av papirtapet utgjør omtrent 145 millioner kroner, regnet ut fra Det norske-kursen.

— Kan sette flere tusen arbeidsplasser i fare

— Aker er opptatt av forutsigbarhet på norsk sokkel. Det er uheldig at det blir overraskende endringer i rammebetingelsene for oljeselskaper og leverandørindustrien. Dette vedtaket griper rett inn i behandlingen av plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup og Utsirahøyden, og vil føre til økte kostnader, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til Aftenposten.no.

Han har merket seg at stortingsflertallet legger til grunn at Johan Sverdrup-utbyggingen ikke skal utsettes som følge av fredagens nyhet.

Øyvind Eriksen (t.h.) er blant Kjell Inge Røkkes (t.v.) mest betrodde medarbeidere, og er blant annet konsernsjef i Aker. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB SCANPIX

— Dette er en avklaring som forplikter, og er viktig for leverandørindustrien. En endring i tidsplanen vil kunne sette flere tusen arbeidsplasser i norsk leverandørindustri i fare, sier Eriksen.Han presiserer at han ikke kjenner detaljene i forslaget fra opposisjonen.

— Men jeg forutsetter at det også ivaretar lisenspartnernes forretningsmessige interesser slik at fremdriften ikke påvirkes av fortsatte diskusjoner. Jeg har forståelse for at Statoil, Det norske oljeselskap og andre partnere ser nærmere på konsekvenser i forslaget, sier han.

Aker-eier Kjell Inge Røkke. Foto: Åserud, Lise

Statoil er ved 13-tiden ned 1,11 prosent på Oslo Børs.Kommunikasjonsdirektør Maria Hamilton ved Lundin Petroleum hadde ingen umiddelbar kommentar da Aftenposten tok kontakt fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om strøm fra land.

— Børsen burde juble

Bellona-leder Frederic Hauge jubler over opposisjonens forslag, og forstår ikke hvorfor det slår ut i operatørselskapenes aksjekurs.

— Dette viser bare hvordan analytikere og meglere fullstendig ignorerer karbonrisikoen. Elektrifisering gjør Utsira mer solid selv med ganske små fremtidige økninger av karbonpris. Børsen burde også juble for at dette blir avklart nå og ikke først om et år når PUD skal legges frem, sier han til Aftenposten.no.

Røkke åpner for å selge

Omtrent samtidig som opposisjonen innkalte til pressekonferanse, ble det kjent at Røkke åpner for å redusere Det Norskes eierandel i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

— Vi har ingen hellige kuer i Det Norske. Aker har ikke lagt noen begrensninger på Det Norskes frihet når det gjelder optimalisering av porteføljen. Men Aker er selvfølgelig fullt klar over at Johan Sverdrup er en meget verdifull eiendel, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i et intervju med Bloomberg. Intervjuet skal være gjort torsdag, altså før opposisjonens Utsira-kupp ble kjent og aksjonærverdiene forringet.

Bakgrunnen for at Røkke åpner for salg er at Det Norske trenger penger til flere investeringer.

Oljebransjen frykter for fremtiden

Politikernes uforutsigbare håndtering av oljenæringens vilkår kan svekke sokkelen, advarer NHO-foreningen Norsk olje og gass, ifølge NTB.

– Fortsetter politikerne å håndtere oljenæringens rammevilkår på en så uforutsigbar måte, kan det bety tapte arbeidsplasser og tapte inntekter for Norge, sier direktør Erling Kvadsheim for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass til NTB.

Han påpeker at interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen er positiv til elektrifisering.

– Men vi stiller oss sterkt kritiske til Stortingets fremgangsmåte i denne saken, sier Kvadsheim.

Han mener konkurransekraften til norsk sokkel er dårlig tjent med det han beskriver som plutselige endringer i rammebetingelsene for næringen.

– Stortinget har med sin inngripen overstyrt både regjeringen og et rammeverk som gjennom mange år har fungert utmerket både for myndigheter og selskapene på norsk sokkel, mener Kvadsheim.