Opposisjonen på Stortinget presenterte fredag en løsning i striden om elektrifisering av Utsirahøyden i Nordsjøen.

Regjeringen har til nå støttet Statoils ønske om å elektrifisere alle feltene på Utsirahøyden i to faser, noe opposisjonen har advart mot. Nå har opposisjonspartiene på Stortinget samlet seg om en løsning:

— Vi har i samtaler blitt enige om å be Regjeringen stille krav om at det blir etablert en områdeløsning med kraft fra land for hele Utsiraområdets kraftbehov. Det forventer vi at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en tidsangivelse for, sa Terje Lien Aasland på pressekonferansen. Aasland er energipolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Utsettelse kan bli dyrt

— Saksordfører fra Arbeiderpartiet kommuniserer en intensjon om ikke å skape en situasjon som medfører utsettelse av Johan Sverdrup. Det er viktig for Statoil og utviklingen av Sverdrup-feltet at framdriftsplanen opprettholdes. Ett års utsettelse av Sverdrup vil medføre et nåverditap på NOK 20 milliarder før skatt, skriver Statoil i en pressemelding.

— Statoil vil sammen med partnerne vurdere om det kan være konsekvenser i dette forslaget som kan medføre utsettelse av Sverdrup. Det er uklart hva kravet om å legge kabler mellom installasjonene fra oppstartsfasen av Sverdrup innebærer for det valgte konseptet og framdriften av prosjektet, skriver selskapet.

For høye anslag?

Statoil har fått kritikk fra både eksperter og politikere for at de opererer med for høye tall på kostnadene for elektrifiseringsprosjektet på Utsirahøyden. Blant annet har selskapet lagt inn i sine vurderinger en strømpris som er mye høyere enn det markedet forventer framover.

I tillegg har Statoil lagt inn et større tap i overføringen av strøm til plattformene på Utsirahøyden enn det eksperter mener er usannsynlig høyt.

Da Aftenbladet snakket med konsernsjef Helge Lund i forkant av generalforsamlingen tidligere denne uken, forsvarte han prosjektet og sa at Statoil alltid er grundig i sine utredninger.— Vi jobber meget grundig med alle våre prosjekter, og selvfølgelig også med Johan Sverdrup. Vi bruker de samme overordnede prosjektforutsetningene enten det er Johan Sverdrup eller andre prosjekter, sa Lund til Aftenbladet.

— Når vi gjør så store investeringer må vi basere oss på de beste vurderingene i både vår strategiutvikling og lønnsomhet. Vår aksept hos forskjellige interessentgrupper både i Norge og i utlandet er at vi er etterrettelige og grundige på de tallene vi bruker.

- God løsning

Lund sier videre at han synes Statoil har presentert en god løsning på første fase av Johan Sverdrup.

— Denne løsningen tar 60-70 prosent av CO2-en og balanserer mange hensyn på en god måte. Vi jobber med de beste vurderingene som vi kan gjøre som selskap. Vi er og skal være etterrettelig i alt vi gjør, også når det gjelder økonomiske beregninger. Vi sitter i disse markedene hver eneste dag. Vi kjenner leverandørmarkedet godt, vi kjenner kostnadene for teknologi og vi bruker generelle økonomiske forutsetninger enten det er på kjøper- eller selgersiden. Og det er de samme for alle prosjekter, sier Lund

— Og så er det til syvende og sist Stortinget og PUD-behandlingen (plan for utbygging og drift red. anm.) som skal bestemme de videre rammebetingelsene for prosjektet.