Saken er enkel nok: De siste årene er det gjort flere store olje— og gassfunn påUtsirahøyden – 20 mil vest for Rogaland. Det største er Johan Sverdrup-feltet ble funnet i 2010, kanskje det nest største som er gjort på norsk sokkel noen sinne.

Statoil ville vente

I februar kunngjorde Statoil og de andre selskapene som skal bygge ut Johan Sverdrup at plattformen skal driftes med strøm fra land. Det kalles elektrifisering. Det vanlige til nå har vært at norske plattformer får strøm fra små gasskraftverk om bord på plattformen. Utslipp fra disse er årsaken til at nesten en tredjedel av Norges CO2-utslipp kommer fra olje- og gassutvinningen på sokkelen.

Men Statoil ville ikke forplikte seg til å elektrifisere de tre andre plattformene i nærheten – «Edvard Grieg», «Gina Krog» og «Ivar Aasen». Selskapene bak utbyggingene ville komme tilbake til dette i en fase 2 på et senere tidspunkt.

Stortinget vil ikke vente

Men det ble raskt klart at et flertall på Stortinget ønsket elektrifisering av alle plattformene samtidig med Sverdrup-utbyggingen, og at kabelen til Sverdrup skulle dimensjoneres for det.

Likevel valgte olje- og energiminister Tord Lien å ligge lavt, og ikke konkludere med hva Regjeringen mener. Det har vært oppfattet som en indirekte støtte til Statoils plan, og i debatter har han argumentert mot full elektrifisering med en gang – altså mot et stortingsflertall. Debatten har rast – og det norske folk har lært mye mer om elektrifisering enn noen hadde drømt om. Sterke argumenter for, sterke mot - og noen tvilere.

For noen uker siden fremmet SVs Heikki Holmås et privat lovforslag i Stortinget, et såkalt dokument 8-forslag, med krav om full elektrifisering.

Politikk i Vandrehallen

Fredag formiddag stilte representanterfra SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti i Stortingets vandrehall, og kunngjorde at de vil stemme for. Det betyr at i begynnelsen av juni vil Stortinget vedta full elektrifisering.

Flere fra regjeringspartiene reagerte sterkt. Energitalsmann Oskar Grimstad fra Frp mente Venstre og KrF gjennom samarbeidsavtalen er forpliktet til å konsultere med regjeringspartiene før de inngår forlik med andre partier. Høyres Nikolai Astrup sa prosessen har vært uryddig.

Burde ikke overraske

Faktum er at Erna Solberg, Tord Lien og resten av Høyre og Fremskrittspartiet i flere måneder har vært fullstendig klar over hva flertallet på Stortinget mener. Men de har ikke villet flagge standpunkt, og flere har i stedet argumentert for Statoils og de andre utbyggernes plan. De burde ant at det kunne drive Venstre og KrF i fanget på opposisjonen.

Det blir selvsagt ikke krise av dette. Regjeringen vil helt sikkert følge stortingsflertallets vedtak. Men kanskje blir det en liten lærepenge? Når man er mindretallsregjering er det smart med lange ører inn i Stortingets korridorer, så slipper man slike litt ydmykende vedtak.

I en hver miljøsak sitter SV, Ap, Senterpartiet og MDG klare til å omfavne Venstre og KrF, hvis de to støttepartiene ikke får gehør hos Erna Solbergs folk. Gårsdagen viser at flertallet på Stortinget vil oppfylle Norges klimamål.

Nå fikk Erna Solberg sin første miljø-kilevink!