Fagforeningen Parat har kalt inn fagforbundsledere fra Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge til møte i Oslo tirsdag.

Temaet er hvordan det nordisk samarbeidet kan utvides for å hindre det Parat mener er streikebryteri.

Tirsdag ettermiddag ber Den nordiske transportarbeiderføderasjonen sine 48 medlemsorganisasjoner om å iverksette sympatiaksjoner mot Norwegian.

Disse organiserer 365.000 medlemmer, og kan trolig langt på vei lamme Norwegians operasjoner i Norden.

— Foreløpig er det spesielt i Norge og Danmark det er varslet sympatiaksjoner, sa generalsekretær Peter Løvkvist på en pressekonferanse ved 14.30-tiden tirsdag.

Samtidig er det store variasjoner fra land-til-land om hvor lang tid det vil ta fra fagforbundene varsler aksjoner til de kan bli satt ut i livet.

-Felles utfordringer

— Vi har mange av de samme utfordringene i Norden. Noe av det som er frustrerende, er at vi ikke på kort sikt har verktøy for å stanse Norwegian når det begås streikebryteri, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.

Det er medlemmer av sivil flyseksjon i Nordisk transportarbeiderføderasjon (NTF) som møtes i Oslo tirsdag. De teller tilsammen rundt 400.000 medlemmer.

Forhandlingssekretær Henrik Berlau fra det danske fagforbundet 3Fs transportgruppe sier at de er klare for å kjempe side om side med sine norske kolleger.

— Vi er klare for sympatistreik, sa Berlau på vei inn til møtet i Parats lokaler. Se video:

Norwegian: — Gjør situasjonen verre

Norwegian mener imidlertid at innblandingen fra de nordiske fagforeningslederne forverrer situasjonen.

– Dette bidrar ikke til noe annet enn å gjøre situasjonen enda verre for våre passasjerer og skape utrygghet blant alle våre ansatte, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Avgjørelsen om sympatistreik faller torsdag

En sympatistreik vil bety at tjenester Norwegian er avhengig av for å få fly på vingene i Danmark, vil utebli, forklarer Henrik Berlau.

- Det vil si at de funksjonene vi ivaretar, som påfyll av olje, rengjøring, innsjekking, sikkerhet og annet ikke vil kunne utføres, sier Berlau til NTB.

Torsdag vil forbundet avgjøre om det skal gå til sympatistreik.

— Det er en konflikt som går i hele luftfarten. Det er en innbyrdes rivalisering mellom flyselskaper som vil kapre markedsandeler fra hverandre, og dette skjer på medarbeidernes bekostning. Det er uakseptabelt, sier Berlau til NTB.

Medarbeiderne skal ikke betale prisen for flyselskapenes rivalisering, fastholder han.

Les også:

— Kan ikke sitte og se på uten å kunne handle

I pressemeldingen fra Parat sier Hans-Erik Skjæggerud at organisasjonen har behov for å «diskutere hvordan man i Norden kan løse de viktige prinsipielle spørsmål som ligger i bunn for streiken vi nå ser i Norwegian».

— Fagforeningene kan ikke sitte og se på streikebryteri uten å kunne handle. Våre fremste eksperter på arbeidsrett sier at det vi nå er vitne til er klassisk streikebryteri, sier Skjæggerud.

Parat mener at Norwegian har erstattet streikende flyvere både ved å bruke flyvere på kontrakt fra andre baser og ved å leie inn fly med mannskap.

Norwegian har avvist påstandene om streikebryteri og har vist til at alle fly i selskapet Norwegian Air Norway, der flyverne er ansatt, står på bakken.

- Norsk lønn i Norge, spansk lønn i Spania

— Vi har ikke problemer med å forstå at det er mye penger å spare på å innføre asiatiske eller spanske lønnsbetingelser til Norden, men det er dette vi ikke kan akseptere i konflikten som nå pågår, sier Parat-lederen i uttalelsen.

— Vi kjemper for norsk lønn i Norge, dansk lønn i Danmark og spansk lønn i Spania. Norwegian ønsker imidlertid å innføre sine egne regler som på litt sikt truer hele det nordiske arbeidslivet, sier Skjæggerud.

VIDEO: Derfor klarer ikke partene i Norwegian-streiken å bli enige

Nytt forslag mandag — men ingen bevegelse

Antall passasjerer som er blitt rammet av den 11 dager lange streiken, er oppe i 200.000. Ytterligere 20.000 rammes tirsdag. Over 700 ansatte er tatt ut i streik.

Mandag kveld ble Norwegian og Parat presentert et forslag til løsning utarbeidet av både Norwegian og Parats advokater.

Det skal imidlertid ikke ha vært noen bevegelse natt til mandag og tirsdag morgen vurderte partene forslaget på hver sin kant.

- Alle er innstilt på å finne en løsning. Det krever imidlertid at de to partene kommer til enighet. Når det skjer, vet jeg ikke, sa informasjonssjef Johan Bisgaard til Aftenposten tirsdag morgen.

— Intet nytt, var den ordknappe beskejden fra Parats kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad

Han vil imidlertid ikke kommentere hvorvidt man har avtalt å møtes på nytt tirsdag.

Bisgaard vil heller ikke si noe om innholdet i det nye forslaget som er lagt på bordet.

Les også:

Nesten ingen flyvninger i Skandinavia

Tirsdag innstilles nesten alle innenriksflyvninger i Norge og Sverige. I Danmark blir bare et begrenset antall av de planlagte flyvningene gjennomført.

I tillegg blir de fleste avgangene mellom de skandinaviske hovedstedene innstilt, samt enkelte Europa-ruter. Flyvninger til og fra USA og Thailand planlegges å gå som normalt. Det gjør også de oppsatte rutene til Storbritannia, Spania og Finland.