Livet på toppen er en intervjuserie om toppledere som står på trykk i Aftenpostens Økonomi & Karrièremagasin hver søndag. Les flere intervjuer under.

— Hva er din viktigste drivkraft?

— Jeg må ha det gøy. Må ha lyst til å gå på jobb når jeg våkner om morgenen. Da står jeg på og legger inn litt ekstra. Å tvinge seg selv kunstig inn i det å være leder, det tror jeg er krevende.

- Hva oppfatter du som gøy?

— Å ha lidenskap til det produktet jeg er leder for. Jeg synes det er veldig gøy å jobbe i et selskap som så mange mennesker er opptatt av og har et forhold til i hverdagen. I festlige lag er det mange som synes det er plagsomt å bli spurt om bedriften de jobber i. For meg er det stikk motsatt. Når jeg møter noen med engasjement for det jeg holder på med, synes jeg det er helt herlig.

- Og nå blir det like herlig å snakke om Finn som det var om Aftenposten?

— Definitivt. Jeg er oppvokst i en veldig nyhetsorientert familie og har et sterkt forhold til avis. Det er både nytelse og nytte for meg, men jeg har også et sterkt forhold til Finn.no. Jeg kan sitte i timevis å se på alle de rare tingene som tilbys. Det er derfor noen av vennene mine kaller meg finn-o-holic.

- Fra Aftenposten er du vant til å lede i tospann med sjefredaktøren. Hvor mye har god kjemi med dem rundt deg å si?

— Jeg mener det betyr mye. Det er lettere å være dønn ærlige med hverandre når det er god kjemi. Ikke god kjemi som med en venn, men mer som full tillit. Jeg bruker mye tid med dem jeg leder, og leder for, nettopp for å oppnå gjensidig tillit.

- Er det stor forskjell på deg som leder nå og da du startet?

— Jeg var mer usikker i starten. Det fikk to utslag, det ene var at jeg prøvde å spille litt. Å innta en lederrolle ved å kopiere noe av det jeg hadde sett hos andre ledere jeg hadde møtt. Å være en litt annen enn den man er, fungerer dårlig i lengden.

- Hvilke utslag kunne det få?

— At jeg ikke var genuint til stede i ulike situasjoner og var litt reddere for å gå inn i tøffere personsaker. Tryggheten til å gjøre det er noe som er kommet litt etter hvert.

- Grubler du mye over konsekvensene av valgene du tar?

— Jeg ligger jo ofte og tenker på ting i sengen. Det er noe som har endret seg, og det irriterer meg litt at jeg ligger mer våken om natten nå enn jeg gjorde før.

- Hvorfor har det skjedd, tror du?

— Jeg tar nok mer innover meg hvilket ansvar jeg har og hva det innebærer.

Noe som har vært spesielt tøft?

— Prosessene med nedbemanning har vært krevende. Det er vanskelig når kolleger må slutte. Jeg tenker mye på det. Men å tro at ingen skal bli rammet, det går ikke. Det er mange hensyn å ta. Men man kan ikke bare ta hensyn til følelser, eller bare ta hensyn til konsekvensen for enkeltpersoner. Man er nødt til å se hva som er best for bedriften i det lange løp, men samtidig behandle de ansatte ordentlig.

- Hvordan gjør du det?

— Det er viktig for meg å sørge for at alle har samme virkelighetsbilde av situasjonen. Å informere tar mye tid, men det er kjernen av lederskap å få med seg folk.

- Det er blitt sagt at du er ekspert i å formidle et dystert budskap slik at det fremstår som noe positivt. Er det et slags knep?

— Nei, men kommer det krevende ting mot meg, fokuserer jeg mest på veien ut av uføret. Hvis jeg mister trua, sliter jeg. Hva kan vi gjøre for at det er annerledes om et år? Sånn tenker jeg. Jeg er veldig løsningsorientert.

- Hva slags forhold har du til fedrekvoten?

— Oi, måtte du spørre om det. Jeg tok pappaperm fem uker i fjor høst. Jeg skulle hatt pappaperm i 2012 også, men da begynte jeg jo i Aftenposten, og da fikk jeg meg ikke til å ta fri. Det er ikke bra i det hele tatt, men jeg må legge til at jeg aldri har hatt noen som har jobbet for meg som ikke har fått ta ut permisjonen sin.

- Men klarer du å være avkoblet når du er hjemme med familien?

— Ja, selv om både Gøril og jeg jobber mye, så har vi et "hellig" tidsrom mellom kl. 17.30 og kl. 20. Men utenom dét er det jobb. Jeg har en tendens til å fikle litt mye med mobilen også når jeg er hjemme. Nå har jeg bestemt meg for å bli flinkere. Jeg skal legge den i lommen. Lenger enn dét tror jeg ikke jeg greier. Jeg er nok for engasjert til å klare det.

Hver søndag kan du lese om lederes utfordringer og suksesser. Her er noen av de foregående intervjuene i serien "Livet på toppen" og en rekke av ledernes tips.

Du kan også få varsel om nye intervjuer i serien, klikk på boksen "Livet på toppen" som ligger under de tidligere intervjuene helt nederst på siden.