Tirsdag var det drill på skytebanen som sto på plakaten for Lars Helge Birkeland, Fanny Welle-Strand Horn og det lokale skiskyttertalentet Tor Arild Aas. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Det har hendt at Lars Helge har sagt «skal vi virkelig gifte oss midt i oppkjøringen til en sesong med VM på hjemmebane», sier Fanny Welle-Strand Horn og ler hjertelig i retning en lett rødmende Birkeland.

Men 8. august får hans landslagskollega og kjæreste gjennom snart seks år det som hun vil. I Bykle gamle kyrkje skal de smis i hymens lenker med flere av verdens beste skiskyttere på gjestelisten.— I forhold til satsingen på skiskyting, er det nesten umulig å finne et passende tidspunkt å gifte seg på. Men siden vi forlovet oss for rundt et år siden, har det vært planen at vi skulle gifte oss i august, røper Birkeland.

- Han slipper billig unna

— Og da er det tross alt ennå lenge til sesongen starter. Det må vi kunne klare. Dessuten skal Lars Helge slippe billig unna. Det er jeg som liker å holde på med planleggingen, ler Oslo-jenta, som også er på elitelandslaget i skiskyting og som vant sin første verdenscupseier i vinter.

Lars Helge Birkeland legger ned mange mil på beina i oppkjøringen til VM-sesongen. Foto: Åge Harald Drangsholt

Likevel vil hun frita samboeren for mye bryllupsplanlegging, og legge til rette for at han foran debutsesongen sin på elitelandslagethar kunnet øke treningsdosene med 10-15 timer til nærmere 100 timer hver måned fra juni til september.— I år blir det litt mindre intensiv trening og mer tradisjonell langkjøring. Hvis jeg fortsetter å trene på samme måte år etter år, mister man effekten av treningen. Men ved å gå «back to basic» håper jeg det skal gi kroppen ny stimuli, forklarer 27-åringen.

- Gøy å trene mye

Derfor legger han stadig ut på tre-fire timer lange løpeturer og seks-sju mil lange rulleskiturer. Innimellom her blir det skyteøkter som til sammen utgjør rundt 30 effektive treningstimer i måneden. De kommer i tillegg til de nærmere 100 timene han trener fra før. Aldri før har han trent så mye i sommerhalvåret som det han skal i år.

Tirsdag var det drill på skytebanen som sto på plakaten for Lars Helge Birkeland, Fanny Welle-Strand Horn og det lokale skiskyttertalentet Tor Arild Aas. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Jeg synes det er gøy å trene, og har ingen problemer med å være ute så lenge. Det gir meg god tid til å tenke på litt av hvert, som for eksempel VM, sier austegden.- Hva er målsettingen?

— Første mål er å bli tatt ut, og hvis jeg først klarer det, regner jeg med at jeg er god nok til å kjempe i toppen. Når man går VM for Norge må man nesten ha et mål om topp seks. Det gikk jo bra i «Kollen» i vinter, sier Birkeland, og sikter til prøve-VM hvor han ble beste nordmann med femteplass på sprinten.

- Veldig spennende konsept

Etter seks sesonger på rekruttlandslaget, innrømmer han at det var viktig for karrieren å bli forfremmet til elitelandslaget.

— Jeg begynte nok å nærme meg et skjæringspunkt der jeg enten ble tatt opp på elitelandslaget eller at jeg ikke fikk være på noe lag i det hele tatt, sier første mannlige sørlending på elitelandslaget i skiskyting.

Lørdag går både han og Horn «Fullt Hus Skiskytterfestival» i de trange gatene i Lillesand.

— Det er et veldig spennende konsept. Det er ikke så ofte vi har anledning til store skiskytter-arrangementer på Sørlandet, men i forhold til et rulleskiarrangement ligger forholdene nesten bedre til rette her. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dét arrangementet har minst like stort potensial som Blink-festivalen i Sandnes, sier den vordende brudgommen.

Venter 130 skiskytter til Lillesand

Fullt Hus Skiskytterfestival lyktes ikke i år i å få våre største skiskytterstjerner til å utfordre Lars Helge Birkeland og Fanny Welle-Strand Horn i Lillesand på lørdag.

— I vår var vi litt for sent ute, men neste år satser vi på å få det til, sier arrangementsleder Øyvind Reiten, som lenge hadde håp om å få både Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen til Lillesand.

Her er skiskyttergruppa i Birkenes ute og tester løypa, som vil gå midt i Lillesand sentrum hvor løperne vil suse rundt trange gatehjørner i stor fart. Foto: Privat

Det blir to timer direktesending på TV2 Sportskanalen og arrangementet har blitt tilgodesett med 50.000 kroner fra Norges Skiskytterforbund (NSSF).— Det tolker jeg som at de ønsker at dette skal bli et årlig arrangement med nasjonal og internasjonal deltakelse. I år må vi bevise at vi kan lage et godt arrangement slik at vi kan søke det internasjonale skiskytterforbundet om internasjonale løpere på sikt, sier Reiten.

130 skiskyttere fra ti år og eldre stiller lørdag, inkludert rekrutteringslagene til NSSF.

— Det kommer til å bli et høyt nasjonalt nivå, lover Reiten om arrangementet som vil prege LIllesand så mye lørdag at man må ta skyttelbuss for å komme inn til sentrum.