Lars Helge Birkeland etter femteplassen i Holmenkollen lørdag. Foto: Scanpix

— Det handler om å legge bort resultatfokuset og å kline til. Det er bedre å gå for toppløp og mislykkes, enn å safe inn til 30. plass, fastslår Lars Helge Birkeland overfor Fædrelandsvennen.

Det første var nøyaktig hva Birkenes-gutten gjorde på sprinten i Holmenkollen lørdag. Med kniven på strupen i kampen om de to siste VM-plassene, skjøt han to fulle hus og gikk fort. Det holdt til femteplass — og billett til VM i Kontiolahti.Før Holmenkollen hadde rekruttlandslagsløperen - som er vant til å gå med kniven på strupen for å få nye sjanser i verdenscupen - en 30. plass fra Hochfilzen som best i verdenscupen denne sesongen. Nå innrømmer han at resultatfokuset også har hemmet ham.

- Vanskelig å slippe seg løs

— Når det er en kamp om å komme på verdenscup-laget, er det bedre med et ok resultat enn et håpløst. Men hvis du skal levere alt på det sikre, blir resultatet fort litt middels også. Det blir vanskelig å slippe seg løs. I VM skal jeg gjøre som i Holmenkollen, der er det ikke vits å samle på middels plasseringer, sier sørlendingen.

Les også:

Mesterskapet starter i finske Kontiolahti tirsdag 3. mars. Det er ennå ikke bestemt hvem av de seks norske som skal gå hvilke øvelser — og det er ikke en gang sikkert at Birkeland får sjansen i det hele tatt.

Lars Helge Birkeland etter femteplassen i Holmenkollen lørdag. Foto: Scanpix

— Med de resultatene Lars Helge har vist i vinter, vil han være i diskusjonen på alle distanser. Men det er hard kamp om plassene, og jeg kan ikke si noe nå om han får gå i VM, sier landslagstrener Egil Gjelland hemmelighetsfullt.- Det har hendt før at reserver ikke har fått gå, men i år har vi en ekstra plass på sprinten, sier Birkeland forventningsfullt - som også sikter seg inn mot VM-stafetten.

- Bedre i sporet

I Holmenkollen søndag var han den eneste som leverte godkjent, på et norsk stafettlag som led under savnet av Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø.

Les også:

— Jeg er en bedre skiskytter enn jeg var i de to foregående verdensmesterskapene jeg har deltatt i. Særlig i sporet har jeg hatt fremskritt, men jeg når også oftere toppnivået på standplass, sier austegden.

— Hvilken målsetting har du for VM?

— Topp ti er veldig realistisk, men det har ikke vært noe distanseuttak ennå, gjentar han beskjedent.

- Mer å gå på

Det blir ingen flere konkurranser på ham før VM.

— Denne uka skal jeg hente meg rolig inn igjen hjemme på Lillehammer før det blir pre-camp med landslaget på Trysil i neste uke.

— Er det fare for at du allerede har hatt din toppform denne sesongen?

— Nei, det tror jeg absolutt ikke. Dette var tredje konkuransehelgen min på rad. Det betyr at jeg har mer å gå på når jeg får samlet overskudd. Og nå har jeg god tid til å finne fram formen igjen, sier Lars Helge Birkeland.