Bjerkreim i Rogaland, Ringerike i Buskerud og Lødingen i Nordland er alle kommuner som ønsker at veiselskapet skal etablere seg hos dem. Det samme gjør byene Lillehammer, Moss, Bergen, Kragerø og Kristiansand. I tillegg har Telemark fylkeskommune bedt om å komme i betraktning.

— Det er de som har meldt seg til nå, men vi ser ikke bort fra at det vil komme flere, sier statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet til Fædrelandsvennen.

Departementet har ikke invitert til noen lokaliseringskonkurranse, og samtlige har meldt seg på eget initiativ.

— Vi kommer til å svare alle, og takke for innspill, og så vil prosessen gå sin gang, sier Hoksrud.

Mange, deriblant Kristiansand, har utarbeidet prospekter der de reklamerer for sin fortreffelighet for å overbevise den politiske ledelsen om at de har nettopp de ressursene som trengs.

Gjør seg lekre

— Mange legger mye arbeid i å gjøre seg lekre, og det er ikke så rart, for det vil jo bli snakk om en del arbeidsplasser, sier Hoksrud. Nøyaktig hvor mange det blir, kan han ikke tallfeste.

— Men det blir jo hovedkontoret for et selskap med ganske stor portefølje, sier han.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har sagt at beslutningen om hvor selskapet skal ligge vil bli tatt politisk, og han åpner ikke for en møteserie med potensielle kandidater.

- Regionen besitter en betydlig kompetanse, og vi kan bidra til en rask og effektiv oppstart av veiselskapet, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Foto: Kjartan Bjelland

4. mai ble Interimsselskapet Nye Veier AS opprettet, med tidligere visekonsernsjef i NSB og direktør i Saga Petroleum, Rolf G. Roverud som styreleder. Nå har ordfører Arvid Grundekjøn og varaordfører Jørgen Kristiansen bedt om et møte med styret for å fortelle om mulighetene som ligger i etablering i Kristiansand.:— Vi har bedt om et møte å fortelle at regionen besitter betydelig kompetanse på svært mange områder, og har gode resultater å vise til, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Positiv interesse

Roverud har ennå ikke rukket å svare på brevet, og kan derfor ikke si om møtet vil bli avholdt:

— Jeg må først svare kommunen, sier styrelederen til Fædrelandsvennen.

- Beslutningen om hvor veiselskapet skal ligge vil bli tatt politisk, sier styreleder Rolf G. Roverud i Nye Veier AS. Foto: Tone Sandberg

Han er imidlertid tydelig på at ansvaret for lokalisering ikke påhviler dem:— Det viktigste for oss nå er at politikerne får tatt beslutningen knyttet til lokalisering, Det ligger ikke til oss å bestemme, sier han.

Men når styret etter hvert skal rekruttere ledelse og medarbeidere må de nødvendigvis vite hvor det skal ligge, og det er mange som har meldt sin interesse direkte til Roverud:

— Jeg har fått en del telefonhenvendelser, og det er veldig hyggelig med positiv interesse. Men jeg må opptre nøytralt, sier han.

Usikker tidsplan

Roverud og resten av styret går nå i gang med arbeidet som skal munne ut i etableringen av en helt ny organisasjon:

— Det er et arbeid med veldig mange fasetter, både praktisk og strategisk. Så vil det i neste fase bli ansatt en ledelse som får klare føringer for hvordan vi tenker, sier han.

Den nye ledelsen skal etter planen være på plass fra 1. januar 2016, men når det blir avgjort hvor den skal være på plass, kan ikke statssekretær Hoksrud si:

— Dette er noe vi jobber mye med, men jeg kan ikke si et tidspunkt, sier han.

Bred støtte til Kristiansand

Det er ikke bare næringsliv og politikere i Vest-Agder som ønsker veiselskapet til Kristiansand. Også NHO Rogaland gir sin støtte, det samme gjør politikere i Aust-Agder:

— Vi er veldig takknemlig for støtten fra NHO Rogaland, sier Jørgen Kristiansen.

— Jeg har også fått melding fra fylkesvaraordfører Jon Olav Strand (KrF) i Aust-Agder som sier de ikke får til en politisk behandling av saken, men han sender følgende konklusjon: «Det er stor støtte i Aust-Agder til valg av Kristiansand som lokalisering for veiselskapet« , opplyser han.

Også på Frps landsmøte møttes Aust- og Vest-Agder-representantene i skjønn forening omkring dette spørsmålet.

Kristiansand kommune har nå utarbeidet et fargerikt prospekt som skal sendes til sentrale beslutningstakere.

— Det vil gå til statsministeren, samferdselsministeren, næringsministeren, klima- og miljøministeren, Agderbenken og styret i Nye Veier, sier Kristiansen.