— Regionen har god kompetanse på prosjektstyring, også når den griper over i innkjøp og andre anskaffelser. Vi har et miljø innen offentlig/privat samarbeid, OPS. Og flere av prosjektene det nye veiselskapet skal i gang med, blir på Sørlandet. Så alt ligger til rette for at selskapet bør lokaliseres til vår region, sier Mette Harv.

- En karamell

Hun sitter ved et lunsjbord hos Næringsforeningen i Kristiansandsregionen og har nettopp sagt farvel til næringsminister Monica Mæland, som satt vis a vis henne under måltidet. Nå er Mæland blitt fraktet videre for å åpne Kildenkonferansen. Overfor Fædrelandsvennen utdyper Harv «appellen» hun ga statsråden under lunsjmøtet:

— Hele oljeservicebransjen har fått seg en karamell. Jeg har en utfordring til statsråden: Bruk noe av vår omfattende kompetanse i det nye veiselskapet. Spaden skal jo settes i jorda allerede i februar neste år og vi er vant til å jobbe effektivt! var omtrent ordene Mette Harv brukte da hun tok ordet under arbeidslunsjen.

Og da trengs det med «vi» en forklaring. For riktignok er Mette Harv til stede i egenskap av å være nestleder i styret for Næringsforeningen i Kristiansandsregionen. Men til daglig er hun «Vice President Global Supply Chain & Logistics» hos National Oilwell Varco. Med andre ord har hun en helt sentral stilling hos gigantkonsernet som driver prosjektstyring og anskaffelser innen et komplekst, globalt nettverk av aktører og leverandører. Blant anslagsvis 30-40 lunsjgjester er hun også eneste person med ståsted hos Sørlandets dominerende næringsklynge, Node-bedriftene. (Ingen er til stede fra prosessindustribedriftene i Eyde-Nettverket.)

— Jeg forstår ønsket om lokalisering på Sørlandet. Beskjeden tilbake er denne: Still dere i kø og jobb! repliserer næringsminister Monica Mæland.

Gründerplan

Næringsforeningens administrerende direktør Anita S. Dietrichson understreket at lunsjmøtet er av uformell karakter. Men de sentrale spørsmålene var sendt inn til departementet på forhånd, og atmosfæren fremstod ikke som direkte løssluppen.

— Sørlandet mangler risikokapital. Og Norge mangler kultur for å hedre de som satser, men mislykkes. Hva kan gjøres med det? lød første spørsmål, innsendt og opplest av Terje With Andersen, leder for Næringsforeningens styre.

— Vi arbeider med en gründerplan hvor både kapital og kompetanse vil være sentrale temaer. Vi etablerte to nye såkornfond i fjor og danner to til i år. Hele veien er målet å legge bedre til rette for gründere, som vi dessverre har begynt å få færre av. Men la meg legge til to ting: For det første er det lov å lykkes og tjene penger, men også å feile. For det andre tror visst alle regioner at akkurat de er så fattige på risikokapital. Men det gjelder hele landet, repliserte næringsministeren.