— Først og fremst tenker jeg at det er bra at både elev og foreldre blir trodd. Det er det viktigste. Så forventer jeg at tiltak blir satt i gang ut fra det som kommer fram, sier ordfører Åse R. Severinsen (H) i Søgne til Fædrelandsvennen.

Torsdag kveld kom nyheten om at Fylkesmannen i Vest-Agder gir Langenes skole krass kritikk for måten de håndterte saken om den 13 år gamle gutten som ble mobbet.

— Dette er en sak som bare er forferdelig trist - også for skolen. Det er en veldig tøff tilbakemelding fra Fylkesmannen for alle som jobber der, for foreldre og for elever, sier Severinsen.

- Ikke steng dører

Rektor ved Langenes skole, Cecilia Mossige Johansen, ble politianmeldt av 13-åringens foreldre for brudd på «mobbeparagrafen» i Opplæringsloven. Samtidig ble enkeltvedtaket i saken klaget inn for Fylkesmannen, som nå altså ga klageren fullt medhold.

Rektor ved Langenes skole har tidligere konkludert med at skolen ikke anerkjenner at 13-åringen har blitt mobbet. Fylkesmannen mener på sin side at «skolen har et problem» som ikke har sett at eleven har blitt alvorlig krenket. Foto: Martine Haugland

— Jeg tenker at administrasjonen må ha en grundig gjennomgang av saken og diskutere hvilke tiltak som skal settes inn, sier ordføreren. - Som hva da?

— Som at man raskt følger opp hendelser etter hva man observerer i klasserommet. Rent formelt at vi tar tak i slike saker på en riktig måte etter hva loven krever. Og at samarbeidet mellom foreldre og skolen fungerer når slike situasjoner oppstår. Det er veldig viktig ikke å stenge noen dører, sier hun.

Rektor svarer ikke

- Har du pratet med rektor i dag?

— Ikke i dag, det er mulig rådmannen har pratet med henne. Rektor og en avdelingsleder var inne og informerte formannskapet på onsdag, men det var før Fylkesmannens vedtak forelå. Jeg har ikke pratet med henne etter det. Jeg vil ringe henne, men ta det i rett rekkefølge. I første omgang er dette en sak for administrasjonen, før vi tar opp saken politisk, sier Severinsen.

Rektor Mossige Johansen har ikke besvart Fædrelandsvennens gjentatte henvendelser torsdag og fredag.

Hvilke etterspill kan dette få for rektor?

— Det vil jeg ikke spekulere i nå, svarer Severinsen.

Vil ikke kommentere

Jon Wergeland, kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune, ville fredag morgen ikke kommentere Fylkesmannens vedtak.

— Det er viktig for oss i kommunen å samarbeide tett med Fylkesmannen. Utover dette er det viktig i en sak som er unntatt offentlighet, at jeg ikke diskuterer innholdet i den, sier han til Fædrelandsvennen.

- Hva vil dere gjøre videre?

— Vi jobber, har og vil fortsette med å jobbe for å trygge alle elevene, både på Langenes og de andre skolene. Det er viktig for oss at alle bidrar for å få det til.

Kan bli rettssak

I 2013 vant Robert Liland over Søgne kommune i en liknende mobbesak. Nå kan kommunen oppleve en ny mobbesak i retten.

— Jeg håper virkelig vi kan unngå det. Det ville vært forferdelig dersom det går så langt, sier ordføreren.

Ann Kristin Klokk Nøstvold (t.v.) er mor til en 13 år gammel gutt som ble mobbet ved Langenes skole i Søgne. I permen er et bilde som viser merket i guttens nakke etter at han ble angrepet på skoleveien. Ann Kristin Liland (t.h.) bistår familien i saken. Her har de to nettopp vært i møte med ordfører og oppvekstsjef i Søgne i begynnelsen av mars. Foto: Torstein Øen

— Jeg håper og tror at skole og skolemyndigheten tar tak i dette, slik at eleven kan komme tilbake. Jeg ser på det som en selvfølge at vi kan få ting til å fungere igjen, legger hun til.

Henla anmeldelsen

Politiet henla anmeldelsen fra familien mot rektor ved Langnes skole, men familien håper nå at vedtaket fra Fylkesmannen skal bidra sterkt til at anken fører fram.

Det sier Ann-Kristin Liland. Hun er mor til Robert Liland, og bistår familien i saken.

— Vi har anket anmeldelsen, og vedtaket er viktig for å få saken tatt opp. Det går mot rettssak, og vi har advokat på saken. Vi regner med at Statsadvokaten tar den opp, ettersom vi nå har dokumentet fra Fylkesmannen og annen dokumentasjon, sier hun.

I første omgang ønsker de en foretaksstraff mot kommunen, og eventuelt mot rektor direkte.

— Så kan det også bli erstatningssøksmål i etterkant. Vi vet jo ikke hvilke senskader gutten vil få, sier Liland.