— FAU har ingen rettigheter og blir ikke informert i slike saker. Sånn må det være. Men vi har mange muligheter til å hjelpe, sier Tone Martha Sødal, FAU-leder på Langenes skole.

To foreldrepar har politianmeldt Langenes skole i Søgne for brudd på opplæringsloven. De mener skolen ikke har gjort nok for å stoppe mobbingen av deres barn, som er elever ved skolen. Foto: Martine Haugland

Skolen ved rektor er politianmeldt av to foreldrepar som mener skolen ikke har gjort nok for å stoppe mobbingen av deres barn, som er elever ved skolen. — Vi kan ikke gjøre noe med rettsprosessen. Men vi ønsker å spille en rolle. FAU er et sentralt verktøy for barn og foreldre i skolemiljøet, og vi tror på dialog og kommunikasjon mellom mennesker, fremholder Sødal.

I egenskap av FAU-leder har hun innkalt til et ekstraordinært møte, der foreldrene som har politianmeldt skolen, er spesielt invitert. Hun har ikke fått svar på invitasjonen fra foreldrene.

FAU for forsoning og samarbeid

Invitasjonen ble sendt mandag. Tirsdag publiserte hun et innlegg på Facebook-siden til Foreldre i Søgne, hvor hun skriver at «FAU (er) et redskap for samarbeid, forsoning og forebygging« .

Deretter informerer hun om møtet de foresatte i de to mobbesakene er invitert til, og oppfordrer andre foreldre som ikke føler seg hørt å møte opp. Rektor og skolens avdelingsleder er også invitert.

Tone Martha Sødal sier FAU ønsker å vite om konflikter ved skolen før de eskalerer. – Det vil alltid være bra om mobbing kan bli stoppet der det skjer, i hverdagsmiljøet og i samspillet mellom ungene, sier hun. Foto: Torstein Øen

Videre skriver hun at FAU Langenes ikke kjenner til at det finnes flere slike saker: «Men vi ønsker å gå bredt ut, for at foresatte som måtte oppleve seg i en konflikt med skolen, skal få sjansen til å komme i FAU og bli hørt og sett der.« — Hvordan opplever du som FAU-leder at skolen er politianmeldt i to mobbesaker?

— Det er en gave fra rettsstaten Norge at vi har alle muligheter til å få prøvd en hvilken som helst mistanke om lovbrudd for rettsapparatet. Paragraf 9a i opplæringsloven er utrolig sterk, og det er egentlig interessant å få prøvd ut lovteksten i praksis, sier hun.

— Men FAU vil alltid hevde at det er mål å få løst saken på lavest mulig nivå i situasjonen der det skjer, sier Sødal.

Blir sint av invitasjonen

Ann Kristin Liland, som bistår familiene i de to mobbesakene, sier de er i sjokk over invitasjonen fra FAU.

- Det de gjør ved en sånn invitasjon, er å behandle mobbingen som en konflikt. Det gjør meg sint, sier hun.

— Tror du ikke invitasjonen er sendt i beste mening?

— Jo. Men på dette stadiet i en sak er det ikke FAU sin oppgave å involvere seg. Dette er alvorlige saker, som er politianmeldte, sier hun.

— Det er barn som lider. Og det er foreldre som føler at de må komme og nærmest stå til rette for private ting som andre ikke har noe med, sier Liland, og spør:

— Hvordan ville de bli møtt selv i en mobbesak? Ville de stått foran FAU og skolens avdelingsleder i en sak som er politianmeldt, og forklart seg? Et slikt møte er ikke hensiktsmessig.

- De bør beklage

Ifølge Liland har foreldrene til de to barna tatt kontakt med FAU tidligere, uten å få hjelp.

Ann Kristin Liland, som bistår familiene i de to mobbesakene som er politianmeldt, sier invitasjonen til møtet kom som lyn fra klar himmel på foreldrene. Foto: Kjartan Bjelland

— Da fikk de til svar at FAU ikke kunne gå inn i enkeltsaker, sier Liland.- Vil FAU få et svar på invitasjonen?

— Nei, det har vi bedt oppvekstsjefen om å gjøre. Han vet at foreldrene ikke ønsker et slikt møte.

— Hva kan og bør FAU gjøre nå?

- De bør beklage denne glippen, og holde seg i ro, sier Ann Kristin Liland.

- Er ikke en mobbeskole

Tove Martha Sødal sier at foreldrene er i sin fulle rett til å avvise invitasjonen.

— De står selvsagt helt fritt til ikke å komme, slår hun fast.

— Ifølge Liland har foreldrene bedt FAU om hjelp uten å få det, på et tidligere tidspunkt?

- Jeg har vært FAU-leder i tre år, og disse foreldrene har ikke tatt kontakt med meg for å få hjelp i sine saker. FAU skal ikke behandle enkeltsaker, fordi det er personsensitivt, og det er ikke det vi prøver på her. Vi ønsker å møtes for å snakke sammen, presiserer Sødal.

— Dere blir kritisert for å håndtere en mobbesak som en konflikt?

— Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Men foreldre kan ikke abdisere i et skole- eller nærmiljø. Jeg har ingen illusjon om at vi kan løse alle problemer, men vi prøver å gjøre noe godt her.

— Du skriver at unger lider på Langenes skole nå, kan du utdype det?

— Nei, men FAU er opptatt av alle parter her, av totaliteten. Det er aldri så svart hvitt som at en skole er en mobbeskole eller at en klasse er en mobbeklasse. Vårt fokus er at barna skal ha det bra, og at sannheten skal komme fram, sier hun.

- Et forsøk på å rekke ut en hånd

Kommunalsjef for oppvekst, Jon Wergeland, sier Søgne kommune er glad for at FAU på Langenes skole engasjerer seg for å sikre gode sosiale miljøer på hvert klassetrinn og på skolen i sin helhet.

Jon Wergeland er kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune. Foto: Bente Wallander/Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

— I dette arbeidet ønsker skolen å samarbeide tett med FAU. Jeg leser invitasjonen som et forsøk fra FAU på å rekke ut en hånd, og at folk skal snakke sammen, sier Wergeland, og fortsetter: - Men enkeltsaker som pågår skal skoleledelsen håndtere. De er kun mellom skolen og familien det gjelder, fastslår han.

— Hvordan opplever du utspillet fra FAU overfor foreldrene som har anmeldt skolen i mobbesakene?

— På dette stadiet i prosessen er jeg opptatt av det må være ro til at enkeltsaker kan finne sin løsning i samarbeid mellom skolen, hjemmet og Mobilt team, presiserer Wergeland.