— Jeg er overrasket over hvor fort det har slått an og hvor stort det er blitt, sier Tone Martha Sødal.

Les også:

Som leder av kommunalt foreldreutvalg (komfug) i Søgne har hun løftet foreldrenettverket «Bry deg» opp på kommunalt nivå, og nå er samtlige kommunale skoler med.

— Det vi ser, er at når foreldrene kjenner hverandre, så mobber ikke barna hverandre. Dette henger sammen, påpeker hun.

Mobile ungdommer

I løpet av noen få høstuker har over 700 foreldre samlet seg i nettverket, som brukes aktivt som et redskap mot mobbing.

Les også:

— Våre ungdommer blir mer og mer mobile og lager nettverk i øst og vest. Det må vi også gjøre. Vi bor for eksempel på Langenes, og det er bare et spørsmål om tid før vår datter blir invitert på fest i Vedderheia. Da er det fint om vi kjenner foreldrene til noen av de andre som skal dit, sier Sødal.

Tone Martha Sødal tror det bor en mobber i oss alle, og mener foreldre må tåle å høre ubehagelige sannheter om egne barn. - Vi kan ikke gå rundt og tro at våre barn er perfekte, mener hun. Foto: Torstein Øen

Nettverket tilbyr struktur, materiell og forslag til tiltak, og fungerer som et forum for debatt og informasjon. Så er det opp til den enkelte skole og foreldregruppe hva de vil gjøre ut av det.Noen har egne mamma— og/eller pappakvelder, andre lager foreldreavtaler osv.

I «Bry deg»-gruppa på Facebook deles månedlige rapporter fra skolene, foreldrearbeidet, politiet, SLT-koordinator og skolekontoret i kommunen.

Les også:

Nylig delte et foreldrepar informasjon om sitt barn som er i en identitetskrise, med bakgrunn i ønske om åpenhet rundt temaet, og for å motarbeide mobbing.

— Selv om de fleste unge har det bra, må vi ikke glemme at vi også har mange sårbare barn og ungdommer. Ifølge årets Ungdata-undersøkelse sier 13 prosent av unge i vår region at de er helt sikre på at de ikke har noen å snakke med når de er triste og lei seg. Tenk det!

- Alle kan gjøre litt

Sødal beskriver en avmaktsfølelse i møte med deler av samfunnsutviklingen, en følelse hun selv kan kjenne på.

Les mer:

— Noen er fosterforeldre eller stiller opp som beredskapshjem. Ikke alle klarer å gjøre mye, men alle kan gjøre litt. Vi har ulikt energinivå, og kan bidra ut i fra det. Det kan være så enkelt som å si hei, gi en klapp på skulderen eller et varmt blikk og et smil, sier hun.

Mange tror at problemet forsvinner hvis vi later som alt er greit, og helst ikke snakker om det.

Sødal gir konkrete råd til hva vi som er foreldre kan gjøre:

• Ha på radaren i møte med barn og unge, faller noen utenfor?

• Tilby skyss når du kjører til og fra aktiviteter og bursdager.

• Foreldre har ansvar for å være på tilbudssiden.

- Alle kan mobbe

Komfug-lederen understreker at foreldre ikke kan overlate arbeidet mot mobbing til skolen alene.

— Vi har også egne fordommer å kjempe imot. Hvordan kan du forvente at barna dine ikke putter andre i bås, hvis du selv bare er opptatt av å skaffe de riktige tingene eller ha den fineste bilen?

Her mener hun vi har en spesiell utfordring på Sørlandet.

Les mer:

— Fasade er så viktig her. Mange tror at problemet forsvinner hvis vi later som alt er greit, og helst ikke snakker om det.

Ikke alle klarer å gjøre mye, men alle kan gjøre litt.

For henne er mobbing ikke noe svart-hvitt-fenomen. Tone Martha Sødal tror det bor en mobber i oss alle, og mener foreldre må tåle å høre ubehagelige sannheter om egne barn.

— Vi kan ikke gå rundt og tro at våre barn er perfekte. Hvis vi tror mobbing handler om at det er de snille mot de slemme, har vi tapt, mener hun.

Søgne er så langt den eneste kommunen i landet hvor samtlige kommunale skoler er med i «Bry deg»-nettverket. Men det kan endre seg.

— Dette vekker voldsom interesse, og onsdag er jeg invitert av en Oslo-skole for å fortelle om det vi har fått til.

Glad for foreldreinitiativet

Både skole- og kommuneledelse i Søgne roser foreldrenettverket mot mobbing.

— Vi er veldig glad for at foreldrene har tatt dette initiativet, og har hele tiden gitt prosjektet full støtte, sier skolefaglig rådgiver Tor Johan Haugland i Søgne kommune.

«Bry deg» har i to-tre år vært utprøvd ved Nygård skole, og rektor Dag Røise har bare godt å si om erfaringene.

— Det er veldig godt å ha engasjerte foreldre i ryggen, og jeg har inntrykk av at nettverket har bidratt til å skape et bedre miljø blant elevene. «Bry deg»-konseptet kan absolutt anbefales, og det er flott at dette nå lanseres for i hele kommunen, sier Dag Røise.

Selv om rektoren ikke vil legge for mye i det, så har han merket seg at elevundersøkelsen ved Nygård skole viser økt trivsel de to siste årene.

— Foreldrene tar nå en rekke initiativ til arrangementer og samlinger. De etablerer også egne møtesteder for de voksne. Skolen bidrar med å videreformidle informasjon blant annet gjennom felles sms-utsendelser, sier Dag Røise.

Bryter ned barrierer

«Bry deg»-nettverket er inspirert av kampen mot narkotikabruk.

— Det går på å styrke foreldresamarbeidet ved skolen og senke terskelen for å ta kontakt med hverandre, forteller Svend Jørgen Karlsen fra Søgne.

”Bry Deg - si nei til narkotika” er et prosjekt i regi av Norsk Narkotikapolitiforening. Målet er å bidra til at flere får et godt liv gjennom at færre begynner med narkotika.

Noen vil alltid synes de har mer enn nok, men de fleste ser verdien i at foreldre bygger nettverk.

Karlsen var leder av Fau ved Nygård skole i Søgne da han hørte et foredrag om opplegget, som han like godt adopterte til skolen og arbeidet mot mobbing.

Systemet endret hele strukturen for foreldresamarbeid ved skolen, og har nå altså spredd seg til samtlige kommunale skoler i Søgne.

— At vi som foreldre bryr oss om hverandres barn, er utrolig viktig. Noen vil alltid synes de har mer enn nok, men de fleste ser verdien i at foreldre bygger nettverk. Det bryter ned barrierer. Jo bedre vi kjenner hverandre, jo lettere er det å si i fra, mener Karlsen, som sier det handler om et systematisk arbeid for å styrke foreldrerollen.

— Vi må ruste oss med mest mulig informasjon for våre håpefulle, og sette felles grenser. Jeg tror ikke nødvendigvis på resultater her og nå, men på sikt tror jeg kommunen blir et bedre sted å vokse opp.