— Dette gjør vi fordi et slikt lag passer inn i vårt nye konsept, Skiclub (et treningskonsept på nett, red. anm.). Og fordi jeg opplevde et veldig

engasjement blant løperne og trenerne om idéen. Da var det egentlig bare til å kline til, sier organisator Stig Robertsen, som fikk idéen fra Morten Horn Elieson, en av løperne på laget.

I debutsesongen har laget et budsjett på 200.000 kroner. De skal i tillegg til å delta i mange av de lokale turrennene som Sesilåmi og HovdenTour, også bryne seg mot de beste i verden i Vasaloppet, Birkebeineren og muligens Marcialonga.

Vasaloppet hovedmål

— Det er Vasaloppet vi hovedsakelig satser mot og legger opp formtoppen til. Vi har en ambisjon om å hevde oss, men vi kommer ikke til å dominere, sier Anstein Mykland, som gikk rundt 25 verdenscuprenn på ski før han jobbet fem år i Norges Skiskytterforbund, hovedsakelig som juniorlandslagstrener.

Nå tar han med seg erfaringen derfra inn i Team Ski Club hvor han blir trener.

— Det er mange talentfulle løpere i landsdelen som fortjener å få et godt tilbud. Vi har ikke vinnerkandidater i de store rennene, men jeg tror mange av dem har mulighet til å få stor fremgang og dominere i de lokale skirennene, sier Mykland.

Langli smøringsekspert

Stig Mortensen, kjent som fysisk trener i Vipers og ØIF Arendal, skal ha ansvaret for styrketreningen mens Terje Langli, trønderen som ble verdensmester på ski i 1991, skal ha ansvaret for utstyr og smøring/glider.

Stig Robertsen, Joakim Hanssen, Morten Horn Elieson og Bent Inge Bakke. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Vi håper at løperne skal ta lærdom av treningskulturen som Stig, Terje og Anstein har vært en del av og anvende den på Sørlandet. Gjennom å rendyrke denne kompetansen, tror vi løperne kan løfte seg flere hakk, sier Robertsen.Han har klare ambisjoner om at laget allerede neste sesong skal delta i den internasjonale langløpsserien, Ski Classics, som vises direkte på TV2. — Nå skal vi løfte dette pent og forsiktig den første sesongen, bygge et lag og få bra resultater, slik at vi får ressursene med oss. Hvis vi klarer dette, vil vi være med i Ski Classics i sesong to, sier Robertsen.

- Må ha med kjendis

— Men er denne satsingen liv laga på snøfattige Sørlandet?

— Ja, det tror vi. Utviklingen i skisporten med stadig mer staking går i retning av at den passer Sørlandet bedre og bedre. Staking kan du nemlig øve opp på rulleski, sier Robertsen.

Laget er i dialog med den pensjonerte skiskytteren Lars Berger. Verdensmesteren på ski fra 2007 har lyst til å konkurrere for laget hvis han får det til å passe inn med jobben som landslagstrener for syns- og bevegelseshemmede.

— Skal vi skape litt ståhei rundt laget, må vi ha med en kjendis. Forøvrig skal laget bestå av sørlendinger, understreker Robertsen, som har blitt inspirert av hva Erik Tandberg har fått til med Catsj 4.59,59 - det lokale laget som to ganger har forsøkt å sykle til Hovden på under fem timer.

Kristiansand-distriktet

Foruten Berger, er det ti lokale gutter som har fått denne muligheten. Alle bor innen trekanten Søgne, Vennesla og Grimstad - de fleste i Kristiansand. Yngstemann er fortsatt tenåring. Eldstemann er Ole Kristian Heggheim (43), mest kjent for sine prestasjoner i gate- og terrengløp.

— Vi har prøvd å samle de beste på Sørlandet, men hadde samtidig lyst til å ha med noen av de litt mer etablerte som kan dele av sin erfaring. Ole Kristian har for eksempel kjempekapasitet på utholdenhet, og det vil være en stor styrke for laget å kunne lære av ham, sier Mykland.

Flere av løperne - som for eksempel Gjermund Steinsland og Bent Inge Bakke - har flere topplasseringer bak seg i de lokale skirennene. Venndølen Henrik Fjellstad hevdet seg tidlig i tenårene helt i norgestoppen, mens det har buttet mer som junior.

— Erfaringsmessig har mange av våre beste løpere flyttet fra landsdelen. Nå ønsker vi å gi dem en lokal toppsatsing og kontinuitet i det som skal til for å få ut potensialet, sier Mykland.

- Håper vi vil inspirere yngre løpere

Initiativtaker Morten Horn Elieson ble nummer 307 av 15.000 deltakere i Vasaloppet i fjor, men har en plan om å gå "mye fortere" i vinter.

— Men dette gjør vi først og fremst for å samle ei treningsgruppe av eldre løpere, som fra før trener men på egenhånd. Dessuten håper jeg at dette skal bli til inspirasjon for yngre løpere. Da jeg var junior, savnet jeg at det var et seniorlag som vi kunne ha inspirasjon å trene mot, sier Elieson.

39 år gamle Bent Inge Bakke var egentlig aldri i tvil om at han måtte takke ja til tilbudet.

— Jeg er egentlig for gammel til dette. Samtidig tror jeg at jeg kan bli enda litt bedre ved å spesialisere treningen ytterligere. Dette kunne jeg kort og godt ikke si nei til. Men jeg går ikke rundt og tror at jeg kan bli den nye Jørgen Aukland, sier Bent Inge Bakke med et glimt i øyet.