Det syriske ekteparet hadde ni barn sammen. Åtte av dem bodde i Norge, seks sammen med foreldrene i boligen i Songdalen. Onsdag skal tre av parets mindreårige barn avhøres ved barnehuset i Kristiansand.

— Vi ønsker å avhøre dem for å få klarhet i den konkrete hendelsen og foranledningen. Det primære er å få belyst hva som har skjedd i forkant, sier politiadvokat Rune Amundsen i Agder politidistrikt.

Han bekrefter at flere av barna var hjemme da drapet skjedde, men kan ikke svare på om noen av dem var øyenvitner til drapshandlingen. Flere av de eldste barna er allerede avhørt.

— Hva de har forklart kan jeg ikke kommentere, sier Amundsen.

Slipper å møte i retten

De tre barna som skal avhøres onsdag er alle under 16 år. De blir derfor avhørt ved Barnehuset i Kristiansand.

Politiadvokat Rune Amundsen (t.h.) avbildet i Kristiansand tingrett mandag, da den drapssiktede 49-åringen ble fengslet i fire uker. Her i samtale med en politimann og arrestforvarer som fulgte den siktede til et møte med sin forsvarer i tingretten. Foto: Erlend Olsbu

— Avhørene gjøres av ansatte i SO-teamet (avsnittet for grov vold og seksuelle overgrep, journ. anm.) som har spesialutdannelse når det gjelder avhør av barn. Hvis avhøret er av avgjørende betydning vil det bli spilt av i retten, slik at barnet slipper belastningen ved å møte i en hovedforhandling, sier Amundsen.Under slike avhør er det kun avhørslederen og eventuelt en tolk som befinner seg i samme rom som barnet. Dommer, verge, bistandsadvokat, aktor og forsvarer følger avhøret via lyd- og bildeoverføring fra et annet rom på barnehuset.

Snakker om fotball

— Før avhøret har avhørslederen en uformell samtale med barnet. Den kan handle om fotball eller andre hverdagslige ting. Deretter følges avhørsplanen som er satt opp på forhånd. De første spørsmålene er åpne, men dersom det ikke fører fram blir spørsmålene mer direkte, sier leder ved barnehuset, Anne-Lise Farstad.

I 2014 ble det gjennomført 216 avhør ved Barnehuset i Kristiansand.

— Hittil i år har det blitt gjort over 200 avhør, så vi regner med det totale antallet vil doble seg i forhold til fjor, sier Farstad.

Barnehuset består av to etasjer som rommer avhørsrom, samtalerom og undersøkelsesrom. Barn som er utsatt for seksuelle overgrep eller vold blir ofte undersøkt av lege i forbindelse med et avhør.

Det syriske ekteparet bodde i denne boligen i Songdalen sammen med seks av sine ni barn. Flere av barna var hjemme da 49-åringen drepte kona (43) fredag kveld. Foto: Thomas Hegna

Har oppnevnt verge— De siste årene har det blitt større fokus på at det er traumatisk for barn også å være vitner til vold som rammer andre, sier Farstad.

De syriske barna tas nå hånd om av andre familiemedlemmer og barnevernet. Politiet har også bedt om at det oppnevnes en setteverge, som kan ivareta barnas interesser i forbindelse med avhørene. Advokat Hanne-Eva Müller er oppnevnt som bistandsadvokat for de tre barna som skal avhøres onsdag.

— Min rolle er å gå gjennom sakens dokumenter og se hva som er relevant å spørre barna om. Det er vergen, som ofte er en kommunalt ansatt, som har ansvaret for å ivareta barnets interesser, sier Müller.

Dødsårsaken ukjent

Da Fædrelandsvennen snakket med politiadvokat Amundsen tirsdag ettermiddag hadde politiet fremdeles ikke fått den foreløpige obduksjonsrapporten. Rapporten vil trolig kunne fastslå dødsårsaken. Politiet vil fremdeles ikke si noe mer om hva den siktede 49-åringen har forklart om selve hendelsen.

Mannens forsvarer, Knut Henning Larsen, har tidligere opplyst at 49-åringen har erkjent å ha forvoldt konas død fredag kveld i forrige uke. Han har foreløpig ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld for siktelsen som lyder på forsettlig drap.