Nå i vinter starter byggingen av fem kontorbygg kloss inntil forskningsbygget og Radiumhospitalet i Ullernchausseen i Oslo. Dermed ligger det an til at Radiumhospitalet, kreftforskere og legemiddelbransje får det realisert prosjektet de har ønsket seg i rundt tjue år, Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark (OCCI).

Prosjektet er dels drevet fram av et investeringsselskap som heter Oslo Næringseiendom. Bak dette sto blant annet tidligere helseminister Ansgar Gabrielsen og tidligere Helse Sør-direktør Steinar Stokke. Dagens Næringsliv anslo i 2010 at dersom de fikk realisert planene, ville disse og et lag med andre investorer kunne se fram til en gevinst på over 200 millioner kroner.

EKS-MINISTER: Tidligere helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen er i dag nestleder i Helse Sør-øst RHF. Nå har han trukket seg ut av prestisjeprosjektet Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, for å unngå at det stilles spørsmål ved hans habilitet. Bildet er fra tiden som helseminister, da han presenterte styringsopplegget for nettopp de regionale helseforetakene. ARKIVFOTO Foto: Bendiksby, Terje

Fædrelandsvennen lurte på hvordan Gabrielsen håndterer habilitetsspørsmålene når den største leietakeren i prosjektet er Oslo Universitetssykehus, som Helse Sør-øst eier. Men nå når planene endelig blir realisert, er Gabrielsen ute av prosjektet. Han går glipp av utsiktene til gevinst, og må muligens ta et lite tap på engasjementet i saken.

Kuttet alle bånd

— Jeg har ikke noe engasjement i OCCI lengre. Jobben jeg gjorde der, er avsluttet. Jeg er ute av styrene, og jeg har solgt aksjene. Jeg har kvittet meg med alt.

Gabrielsen forklarer at da han ble spurt av Helse Sør-øst om å gå inn i styret, valgte han å kvitte seg med alle bånd til OCCI, nettopp for å unngå habilitetskonflikter.

Gabrielsen ler ellers litt av Dagens Næringslivs anslag over mulige gevinster.

— Hadde jeg kunne få en tidel av den gevinsten de antydet, ville jeg gladelig solgt. Dette er et spennende og viktig prosjekt, men med stor risiko og ikke så store utsikter til gevinst som de anslo, sier han.

Leier ut lokaler

Innovasjonsparken, der Gabrielsen en periode var daglig leder, blir på nesten 40.000 kvadratmeter. Der skal man samle mye av landets ledende miljøer innen kreftforskning og legemiddelbransje, men inkluderer også Ullern videregående skole som lå på tomten fra før. Både Oslo kommune og Oslo Universitetssykehus er leietakere. Helse Sør-øst, der Gabrielsen er nestleder, eier sykehuset som inngikk den omfattende leieavtalen.

— Oslo Næringseiendom er ikke aktive lengre. Det selskapet har forsvunnet fra jordens overflate, sier Gabrielsen.

Men har det nå forsvunnet helt?

Ifølge Brønnøysundsregistrene der alle norske foretak må registrere seg, eksisterer selskapet der Ansgar Gabrielsen og Steinar Stokke har næringsinteresser fortsatt.

I siste årsberetning fra Oslo Næringseiendom, som er signert 30. april 2012, beskriver selskapet hvordan det fortsatt utvikler OCCI. Det er gitt rammetillatelse for prosjektet og samarbeidsselskapet OCCI AS har inngått intensjonsavtale med Skanska om gjennomføring. Når Gabrielsen har sjekket nærmere, kommer han tilbake med en ny forklaring.

— Jeg trakk meg ut av selskapet på generalforsamlingen 21. mai. Jeg har ikke noe mer med det å gjøre. Men dette er ikke registrert i Brønnøysund ennå.

Ville unngå tvil

Når de første store leieavtalene var på plass, kunne startskuddet gå for bygging av OCCI, som er planlagt åpnet i 2014. — Det var tid for at mer kapitalsterke krefter kom på banen med finansiering til den fasen. Vi skulle være utviklere, men hadde uansett ikke kapital til å gjennomføre dette alene, sier Gabrielsen.

Hvor stor gevinst det til slutt blir på investorene, er umulig å forutsi. Men Gabrielsen har uansett gitt avkall på sin del.

- Har du tatt et tap på dette, bare av hensyn til habilitetsspørsmålet?

— Hvis tapet hadde vært stort, hadde jeg ikke gjort det. For jeg mener jo at det ikke oppstod en habilitetskonflikt. De forholdsreglene jeg har tatt, er for å unngå at det sås tvil.

Gabrielsen antyder at han må avskrive et lite beløp i regnskapet sitt, men vil ikke dele med avisens lesere akkurat hvor stort det er.

Hemmelige kunder i Gambit

Tidligere direktør i Fædrelandsvennen og Aftenposten, Lars Erik Torjussen, trakk seg som partner i pr-firmaet First House før jul, da det ble stilt spørsmål rundt hvordan han med hemmelige oppdragsgivere kunne være habil til å utføre oppgavene som styremedlem i Agder Energi. En juridisk utredning viste det kunne oppstå habilitetsproblemer, uten at dette hadde skjedd konkret.

15. november i fjor sendte det store pr-byrået Gambit Hill + Knowlton ut en pressemelding, der de skrøt av å ha ansatt Ansgar Gabrielsen som seniorrådgiver i avdelingen for samfunnskommunikasjon. "Han har bred styreerfaring og sitter i dag som styreleder i blant annet kulturstiftelsen Cultiva og i stiftelsesforeningen og som nestleder i Helse Sør-Øst," vektla selskapet i pressemeldingen.

Gambit Hill + Knowlton er landets største pr-byrå, med mange offentlige etater, organisasjoner og firmaer som Statoil på kundelisten. Men omfanget av kundelisten er hemmelig.

— Hvordan vurderer du dette engasjementet i forhold til vervet som nestleder i Helse Sør-øst?

— Jeg jobber for Gambit, men jeg er ikke ansatt der. De oppdragene jeg tar, vurderes selvsagt opp mot habilitetsreglene, sier Ansgar Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

- Tar du oppdrag innenfor helseområdet i rollen som konsulent?

— Jeg tar ingen oppdrag som kan berøre min rolle som styremedlem i Helse Sør-øst.

- Kan du være åpen om hvilke oppdragsgivere du har?

— Dette er jo nokså nytt. Foreløpig har jeg jobbet for en kommune i Nord-Norge og med en organisasjon innenfor en annen sektor enn helse. Mer behøver jeg ikke si, men habiliteten er jeg svært opptatt av.

STYRELEDER: Per Anders Oksum, Helse Sør-øst Foto: Holm, Morten

Styreleder i Helse Sør-øst Per Anders Oksum sier til Fædrelandsvennen at problemstillingen har blitt berørt i styret, men kun på generelt grunnlag. Det er ikke aktuelt for helseforetaket å be om innsyn i kundelister for styremedlemmer som er konsulenter.— Dette blir ikke noe problem. Ansgar er oppmerksom på dette og vant til å håndtere slike ting. Det stoler jeg helt og fullt på, sier han.