KRISTIANSAND: — Jeg kan bekrefte at jeg har trukket meg fra samarbeidsavtalen jeg hadde med First House. Det var fornuftig å gjøre det slik, og jeg har nok å gjøre med styrevervene, sier Lars Erik Torjussen.

Bakgrunnen er blant annet kritikken som kom etter at det ble kjent at han ville gå inn i kommunikasjonsbyrået First House og samtidig beholde styrevervene i Agderposten, Noroff og Agder Energi. Eierkommunene i Agder Energi fikk laget en juridisk betenkning som viste at Torjussen risikerte å komme i habilitetsproblemer som følge av de to rollene.

— Noen av eierkommunene var ikke bekvemme med situasjonen. Styrevervene er min hovedaktivitet, og beslutningen var ikke vanskelig. Jeg synes det er riktig å fokusere på det, sier Torjussen.

Han er tidligere direktør i Fædrelandsvennen og Aftenposten.

Habilitet

Torjussen sier at ingen av selskapene der han er styremedlem stilte ultimatum mellom dem og First House. Likevel sier han at signalene fra eierkommunene i Agder Energi bidro til at han trakk seg.

Eierkommunene i Agder Energi har sitt eget arbeidsutvalg, og det var dette utvalget som bestilte den juridiske betenkningen om Torjussens to roller. Ifølge arbeidsutvalgets leder, ordfører Bjørn Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes, konkluderte rapporten med at Torjussen risikerte å komme i habilitetsproblemer.

Arbeidsutvalgets konklusjon var at de hadde full tillit til Torjussen som styremedlem. I vedtaket heter det også at de har tillit til at han "påser at engasjement utenfor styret ikke kommer i konflikt med styrearbeidet"

— Vi har ikke stilt et ultimatum. Det vi har sagt er at vi har tillit til at andre oppdrag ikke kommer i konflikt med styrearbeidet, sier Ropstad.

— Hva synes du om den beslutningen Torjussen har tatt?

— Jeg synes det er veldig bra at han satser på Agder Energi. Det er positivt både for selskapet og eierne. Han sitter inne med vesentlig kunnskap, og det er bra for styret å ha den kompetansen, sier Ropstad som understreker hvor viktig det er å være nøye på habilitet.

— Det er viktig at han ikke kommer i konflikt med styrearbeidet. Habilitetsregler er vanskelige, og man må unngå å komme i en situasjon der habiliteten blir trukket i tvil.

— Kunne Torjussen ha fortsatt i styret hvis han ble assosiert partner i First House?

— Det ønsker jeg ikke å ta stilling til. Vi kom fram til at vi hadde tillit til at han håndterte dette på rett måte. Samtidig er vi glade for den løsningen som ble resultatet. Nå unngår vi problemstillingen om habilitet.

Nettverk

First House var offensive da de presenterte Torjussen som en av selskapets menn i Agder. De trakk fram Torjussens ledererfaring og omfattende nettverk i landsdelen.

Lars Erik Torjussen påpeker at han aldri var tenkt en fulltidsjobb i First House, men hadde en samarbeidsavtale på noen områder. Den avtalen er kansellert.

— Nå skal jeg konsentrere meg om styrevervene. Om det blir noen oppdrag senere som er mer likt det First House driver med, vet jeg ikke.

Vil fortsatt få oppdrag fra First House

Lars Erik Torjussen kommer fortsatt til å ta oppdrag fra First House, men vil ikke bli partner i selskapet.

— Dette er helt uproblematisk for oss. Dette betyr ikke at vi ikke kan samarbeide med han fra prosjekt til prosjekt, sier Per Høiby, partner og administrerende direktør i First House.

— Hva betyr det for First House at Lars Erik Torjussen slutter?

— Jeg vil ikke si at han slutter, jeg vil heller si at vi forandrer samarbeidsform. Han har heller aldri begynt i firmaet, så det har vært en misforståelse fra begynnelsen av. Planen var at han skulle være en såkalt "assosiert partner", noe som innebærer en annen informasjonstilgang enn de vi samarbeider med fra prosjekt til prosjekt. Nå blir han mer på utsiden av vår organisasjon. En som er assosiert partner er mer på innsiden.

— Hva synes du om at enkelte eierkommuner i Agder Energi har reagert på at Torjussen skulle bli en del av First House samtidig som han var styremedlem i Agder Energi?

— Vi må bare respektere den beslutningen. Vi kan ikke gjøre noe fra eller til. Det som skjer nå, er ikke på noen måte dramatisk, selv om vi alltid synes det er greit å samarbeide med flinke folk. Vi kommer fortsatt til å være godt representert på Sørlandet.