— Jeg har aldri vært innom skøyteklubben, og kunne overhodet ikke tenke meg det. Kickboksing derimot tiltaler meg veldig. Der er det nye utfordringer på hver eneste trening, sier Madelen Søfteland.

— Men det er jeg som driver med den kuleste idretten. Farten på skøytebanen er jo mye større enn i ringen, sier Thomas Henrik med et glis.

— Men jeg kan fortsatt legge ham i bakken. Selv om han flekser med disse lårene sine, vil han alltid forbli lillebror, parerer Madelen med et like stort glis.

- Fått mange kommentarer

Madelen Søfteland har vunnet sølv i de to siste verdensmesterskapene, og ble på Idrettsgalla Sør i oktober kåret til årets kvinnelige idrettsutøver på Sørlandet. Hun var i tillegg en av 12 nominerte til årets bragdstatuett. Thomas Henrik Søfteland er på skøytelandslaget, og er Norges største håp på 10.000 meter i denne ukas VM enkeltdistanser i russiske Kolomna.

Madelen Søfteland (26). Foto: Privat

— Vi driver vel med noen av de mest forskjellige idrettene som finnes, sier Madelen.- Vi har fått mange kommentarerer på akkurat det, men det er bare moro, sier Thomas Henrik.

Han er seig så det holder. Elsker å tyne safta ut av kroppen gjennom 25 smertefulle runder i en 10.000 meter. Til det kreves enorme treningsdoser, både i «sittestilling» på isen, men fire-fem timers turer på sykkelen er også viktige pilarer i treningen.

Ble skøyteløper som 14-åring

For Madelen derimot, er det helt andre treningsmetoder som ligger til grunn for å slå motstanderen i en kamp som går over tre runder av to minutter.

— Jeg må være hurtig, eksplosiv og sterk samtidig som jeg må ha evnen til å holde tempoet. Treningen vi legger ned er så forskjellig at de eneste øktene vi kan ha sammen er restitusjon, sier Madelen.

— Men et godt kosthold er vi begge avhengig av, understreker Thomas Henrik.

Thomas Henrik Søfteland i aksjon i verdenscupen i Sørmarka Arena i Stavanger. Foto: NTB Scanpix

De kommer fra en idrettsfamilie, med onkler som har vært aktive i både fotball, friidrett og kickboksing, men det er ingen av foreldrene som skal ha æren for at det ble nettopp kickboksing og skøyter på barna.— Men jeg har faktisk drevet med kickboksing selv også, før min kusine fikk meg med på skøytebanen som 14-åring. Siden er det det som har opptatt meg, sier 25-åringen.

- Utrolig stolt av ham

Nå er han på plass i sitt aller første internasjonale mesterskap. Ny personlig rekord på 5000 meter i verdenscupen i Stavanger nylig, fjernet all tvil om uttaket av sesongens norgesmester på 10.000 meter.

— Jeg er utrolig stolt av ham, sier storesøster.

Selv skal hun konkurrere i Italia til helga, men det skal ikke hindre henne i å følge skøytebroren i VM.

— Jeg har bestilt et tidlig fly slik at jeg kan følge 10.000 meteren fra Italia. Det blir utrolig spennende. Jeg er aldri nervøs når jeg konkurrerer selv, men veldig spent når han er i aksjon.

Etter to VM-sølv, har hun blinket seg ut VM-gull som et naturlig mål.

— Madelen imponerer meg veldig. Mens jeg har et veldig bra team rundt meg, og får alt tilrettelagt som del av landslaget, må hun klare seg mer på egenhånd. Men hun er utrolig flink til å finne nye måter å utvikle seg på, og så nærme som hun har vært VM-gullet to ganger, synes jeg det er hun som fortjener det nå, sier Thomas Henrik.

- Jeg må tørre i starten

Han har ikke satt seg noen plasseringsmål for mesterskapsdebuten på 10.000 meter.

— Men jeg håper å gå under 13,30, og helst ned mot 13,20. For min del handler det om å tørre i starten, og ikke spare for mye krefter. Så får vi se hvor lenge det holder, sier Søfteland, som også skal gå 5000 meter på lørdag.

Han har 13,19 og 6,28 som pers, begge satt i Stavanger. 5000-meterrekorden satte han i Stavanger for snart to uker siden.

— Der fungerte det veldig bra, og jeg håper ikke formen har forsvunnet på så kort tid, sier 25-åringen før 10.000 meteren hvor han og Ole Bjørnsmoen Næss skal forsvare de norske fargene.

Tre utøvere fra Arendal Skøiteklub deltar i VM. I tillegg til Søfteland går også Magnus Myhren Kristensen og Simen Spieler Nilsen.