— Min karriere som vrakdykker er slutt, dessverre, sier Henrik Nielsen til Fædrelandsvennen på telefon fra Ullevål universitetssykehus i Oslo.

Klikk på bildet over for å se video.

Den danske dykkeren Henrik Nielsen ble lørdag kjørt til Ullevål universitetssykehus etter et dykk på vraket Mosel. Foto: Privat

— Det går bedre nå. Jeg flyr hjem til Danmark i ettermiddag, men jeg er stadig svimmel, forteller han onsdag.Nielsen ble skadet etter et dykk i Randesund lørdag.

— Det er virkelig trist. For dykking er livet hans, forteller Hassan Clausen og Michael Christensen som dykket sammen med Henrik Nielsen på Mosel lørdag formiddag.

Dykker på vrak fra krigen

De 12 dykkerne fra Faxe Sportsdykkerklub like syd for København hadde planlagt turen til Kristiansand siden nyttår. Det er tredje året de besøker skjærgården her for å dykke på vrak fra den andre verdenskrig.

De hadde tre store mål: Beryktede MS Seattle i Korsvikfjorden, Jan Hubert som ble funnet i Søgne i 2011 og Mosel som ble funnet i 2001 i Lillesand.

Alt gikk etter planen

Dykket på Mosel var nøye planlagt av de rutinerte dykkerne, som alle har over 1000 dykk fra før. Henrik Nielsen selv har 15 års erfaring som dykker.

Dette er dykkerne fra Faxe Sportsdykkerklub som besøkte Kristiansand sist helg. Fra venstre: Michael Hoff, Kenni Liller, Martin Kindvig (bak), Per Mørkeberg, Claus Hougaard (bak), Hassan Clausen, Jacob Hansen, Glenn Thorsen, Stig Frandsen, Michael Christensen og Johnny Nielsen. Foto: Jan Oddvar Eide

Minesveiperen de gikk ned på er en ombygd tråler som ble senket i oktober 1944. Vraket ligger på 35 til 54 meters dyp og er kåret til et av de fineste vrakene i Norge.— Dykket på Mosel gikk helt etter planen. Vi brukte tre-fire minutter på å komme ned, og var der i 20-25 minutter. Alt gikk perfekt. Jeg fulgte Henrik opp. Hele dykket tok 43 minutter før vi kom opp i båten igjen. Etter to minutter ble Henrik svimmel og begynte å kaste opp, forteller Hassan Clausen.

Tilbake etter ni måneder

Om bord i dykkernes båt fikk Henrik Nielsen førstehjelp. Dykkerne hadde med ren oksygen for å kunne rense ut kvelestoffet nitrogen. På land ventet ambulanse som fraktet dykkeren til sykehuset og videre til Ullevål og behandling i trykktank i Oslo i helgen.

— Problemet her var at Henrik fikk en skade på øret under dykking sist sommer. Etter dykket fikk han de samme symptomene som han fikk nå. Han ble behandlet i trykktank, men uten at legene kunne si hva som var galt. Etter ni måneder ga legen tillatelse til at han kunne dykke igjen. Før denne turen har han hatt to-tre dykk, forteller Clausen.

En livsstil

Det verste er at han nok ikke kan dykke mer. Dykking er livet hans.

— Jeg vet ikke, kanskje han var naiv? Han må antakelig fortsette behandlingen i trykktank hjemme. Men det verste er at han nok ikke kan dykke mer. Dykking er livet hans. Det er blitt en livsstil; kameratskapet, utstyret, det å forbedre teknikken, sier Clausen.

— Det er et krevende dykk. Vraket ligger langt nede. Utstyret er tungt. Det er kulden som setter begrensningene på hvor lenge vi kan være nede. Selv om vi bruker elektrisk oppvarmede drakter og hansker, forteller Michael Christensen som er leder i klubben.

Dykket videre

Etter at kameraten ble sendt til sykehus, fortsatte dykkerne i Faxe Sportsdykkerklub de planlagte turene ned til Jan Hubert og Seattle.

— Så lenge det gikk så greit med Henrik var det ikke noe problem å fortsette, sier Clausen.

De beskriver sjøen rundt Kristiansand som helt ideell å dykke i. Ikke minst legger de vekt på at sikten her er mye bedre enn for eksempel hjemme i Danmark.

— Vrakene fra andre verdenskrig er også utrolig flotte. Selv om de dessverre har fjernet mange deler fra vrakene, sånn som propeller, skipsklokker og kuøyer, så er det utrolig flott å komme ned på disse skipene, og finne dem så å si intakte, forteller Hassan Clausen.

Tør ikke å gå inn i MS Seattle

- Og sikkerheten?

— Den kommer alltid først. Men vi vet at det stort sett alltid er menneskelig svikt som er årsaken når noe går galt. For eksempel at man undervurderer farene, sier Michael Christensen og forteller om dykket på MS Seattle, der fire dykkere tidligere har mistet livet.

— Kvinnen som omkom i 2010 ligger antakelig der fortsatt. Ingen tør gå inn for å hente henne ut. Det er for farlig, sier Clausen.

- Er det ikke fristende å gå inn for å se?

— Klart det er en dragning dit. Men vi stopper ved skipet. Det er spennende å lyse inn og se hvordan det ser ut. Inne i vraket er det imidlertid så mye som virvles opp, slik at man ville miste retningssansen. Da øker faren for at man ikke finner veien ut igjen, sier han.