SØGNE: — Vi begynte vel å lete etter det i 1990, så det var en veldig spesiell opplevelse å endelig kunne komme ned på det 03. januar i år, forteller Arne Reimert Wathne til fvn.no.

Da hadde de allerede lokalisert skipsvraket med en sidesøkende sonar i fjor høst, men det første dykket på vraket ble altså ikke gjort før den 3. januar i år.

— Det var helt enormt. Det var veldig god sikt den dagen og det dunket godt i hjertet da vi så det, sier Steinar Monsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Den tyske minesveiperen er bra intakt etter 70 år på bunnen. Foto fra Videoray ROV: Christian Skauge/Miltronic

8. juli 1941

Skipet som de snakker om er den 50 meter lange tyske armerte minesveiperen M— 1104 ” Jan Hubert” Skipet sank i Vestergapet i innseiling til Kristiansand den 8. juli 1941 etter en kollisjon med et annet fartøy.

— Jeg ser at det står at vi fant det i Kristiansand, men det er feil. Vi fant det i Søgne, opplyser Monsen.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Foto: Kystatlas

Skipet ble funnet like i nærheten Mågeskjær i Søgne, og ifølge de to dykkerne er det 70 år gamle vraket i god stand.

— Det står rett opp og ned på bunnen. Det meste av vraket er inntakt, og det er usedvanlig fint til å være så gammelt, sier Monsen.

Utstilling i Søgne

Alt av maritime gjenstander var på plass da de først så skipet, samt kanoner både foran og bak. Til Dykking.no betegner Wathne vraket som et skikkelig ”Donald Duck-vrak".

Finnerne har siden det første dykket i januar hatt en rekke dykk på vraket, men funnet har ikke blitt offentliggjort før nå.

— I mellomtiden har vi i enighet med eier av skipet berget noen av de mest tyveriutsatte eiendelene om bord. Disse vil bli vist frem på en utstilling i Søgne i sommer, forteller Monsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bildet viser styrhusveggen på det 70 år gamle vraket.. Foto fra Videoray ROV: Christian Skauge/Miltronic

Sensasjonelt

I det siste har vraket også blitt fotografert, blant annet av Christian Skauge, tidligere redaktør i Dyking.

— I forgårs ble hele vraket filmet ved hjelp av Videoray ROV. Det var kjempesikt og en flott opplevelse. Det vraket er helt sensasjonelt, forteller Skauge til fvn.no.