Det bekrefter forundersøkelsesleder, kriminalinspektør Martin Fälling i Stockholms-politiets bedrageriavdeling overfor Fædrelandsvennen.

— Mistanken om bedrageri er styrket gjennom etterforskningen vi har foretatt til nå, sier Fälling.

Via Sveriges nasjonale Ekcobrottsmyndigheter har han fått saken oversendt fra Agder politidistrikt og Norge. En familie fra Songdalen pantsatte huset for 2,5 millioner kroner og tok ut alle sine 300.000 kroner i sparepenger, som de overførte til Johansson i Stockholm. Dette gjorde de via den sørlandsbaserte Bistandsforeningen som la til 200.000 kroner.

LES MER:

Bedrageri

De trodde hun skulle bruke pengene til forskning på laserterapi mot kreft, og innkjøp av utstyr. De fikk aldri noen dokumentasjon på at dette skjedde, og føler seg bedratt. Via advokatkontoret Geir Lippestad har de politianmeldt henne for bedrageri.

Fälling sier saken er under etterforskning. Hans jobb er å kartlegge om det fins nok bevis til at det er skjellig grunn til å mistenke henne for bedrageri og sikte henne for det. Blant annet har han sjekket bevegelser på bankonti som Johansson disponerer. Etter det Fædrelandsvennen forstår er det i dette pengesporet politiet har fått sin mistanke om bedrageri styrket.

Av hensyn til etterforskningen er detaljert informasjon taushetsbelagt. Derfor vil Fälling ikke si hva som har styrket mistanken. Han bekrefter imidlertid at Johansson vil bli innkalt til avhør.

Høyeste prioritet

— Det jeg kan si er at Stockholm-politiet har gitt denne saken høyeste prioritet, sier Fälling som er en erfaren bedrageri-etterforsker.

— Har du noen gang vært borti liknende saker?

— Nei, jeg har jobbet med mange typer saker, men aldri noe som likner dette, sier Fälling.

- Hun lurte oss trill rundt

— Jeg håpte jeg aldri mer skulle høre om denne kvinnen, sier Kasper Andresen, som gjennom sitt firma saksøkte Susanna Johansson for 55 millioner kroner.

Andersen har hørt om og forstår godt hvordan familien fra Songdalen har latt seg lure og innrømmer at tilsvarende har skjedd med ham.

— Hun lurte oss trill rundt, dessverre, sier Andersen.

Han driver KA klinikken i Oslo en helseklinikk som også tilbyr samme laserterapi som Johansson.

Han ble oppmerksom på Johanssons metode for noen år siden, fordi en kamerat prøvde og ble mye bedre. Da behandlet hun bare i Sverige. Derfor ble selskapet Imcella etablert. Andresen ville innføre utstyr og metode til Norge og slo seg sammen med Vegard Liven (50) - mannen bak treningskjeden SATS i Norge.

Investorer

— Johansson påstod at det var hun som hadde patentet på disse laserstrålemaskinene, og jeg og tunge investorer hadde investert over to millioner kroner for å få rettighetene, sier Andresen.

Da det viste seg at patentet tilhørte en helt annen, gikk selskapet Imcella til rettssak og krevde 55 millioner for avtalebrudd. I dag innrømmer han at den høye summen var mest for å skremme:

— Hun forstår ikke annet språk enn det, sier Andresen.

En million kroner

I dommen fra september 2010 står det at hun måtte betale Andresen én million kroner etter inngått forlik.

Advokatene som Johansson brukte i denne saken, gikk også til rettssak mot henne for avtalebrudd. Hun nektet å betale dem salær for 66,9 timers arbeid, ved å hevde at hun ikke hadde engasjert advokatene. Dessuten nektet hun å betale fordi det ikke ble noen avtale med Andresen.

I dommen fra Stockholm tingrett står det at hun ble dømt til å betale nesten en halv million kroner til advokatfirmaet. Retten mener advokatene ikke er å klandre for at det ikke ble noen avtale med Andresen.