Styreleder Harald Furu i Bistandsforeningen har sammen med songdalsfamilien anmeldt Susanna Johansson for bedrageri. Foto: Steinar Vindsland
Styreleder Harald Furu i Bistandsforeningen har sammen med songdalsfamilien anmeldt Susanna Johansson for bedrageri. Foto: Steinar Vindsland

Styreleder i Bistandsforeningen, Harald Furu, bekrefter historien, og synes det er svært opprørende det familien har opplevd.

— De ble stilt overfor et umulig ultimatum, sier Furu som på vegne av foreningen også er med på anmeldelsen av Johansson. Foreningen ble etablert for å samle inn penger slik at pasienter skulle få råd til å la seg behandle av Johansson.

Uhelbredelig

Datteren lider av uhelbredelig brystkreft. Hun hadde via venner i Songdalen og Grimstad fått høre om den mediesky, svenske Susanne Johansson som i 30 år har drevet med såkalt immunterapi med laser på kreftpasienter. 20 år i Sverige og de siste 10 også i Norge. Hun skal også ha praksis i London.

— Vi var helt desperate. Vi hadde sett hvordan laserbehandlingen hadde hjulpet datteren vår, og Johansson sa hun trengte tre millioner kroner til nytt utstyr og forskning sammen med Karolinska instituttet i Stockholm. Hun truet oss med at hvis ikke vi gav pengene, ville verken datteren vår eller noen andre få mer behandling i Norge, forteller foreldrene.

De ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde, men ønsker å bidra til at Fædrelandsvennen omtaler historien.

Forskning

I en e-post fra juli 2014 skrev Johansson at hun er invitert til et forskningssamarbeide med Sveriges største senter for medisinsk forskning, Karolinska institutet. Forskningen skulle sjekke om bruk av lavdose strålebehandling med laser kan virke.

Det er nesten umulig å finne bilder av Susanna Johansson. Dette er skjermdump fra da hun i 2012 lot seg intervjue av Sky tvs program "One step beyond", et program som vier sin oppmerksomhet til uforklarlige. Der stilte hun opp i forbindelse med at hun også behandler folk i London. Foto: Skjermbilde

Johansson påstår på sin nettside at behandlingen virker mot både kreft og nevrologiske sykdommer. I svenske Dagens medicin skrev barnelegen Mats Reimer i 2012 følgende: «Susanne Johanssons behandling av patienter med cancer bryter vad jag kan förstå mot den svenska kvacksalverilagstiftningen, men Socialstyrelsen verkar inte bry sig. En dyr bluffbehandling som i bästa fall ger patienten ett halmstrå av hopp. «

Pantsatte hus og hjem

Familien pantsatte huset sitt i Songdalen for 2,5 millioner kroner, og tok ut alt de hadde av sparepenger: 300.000 kroner. De valgte å overføre pengene via den sørlandsbaserte «Bistandsforeningen til forskning & utvikling og behandlingsstøtte». Foreningen plusset på 200.000 kroner og overførte dermed tre millioner kroner til Sverige i mars i år.

Ikke samarbeid

Men etter at pengene var sendt, begynte de å ane ugler i mosen. Etter hvert fikk familien og foreningen bekreftet at det ikke eksisterte noe forskningssamarbeid.

— Vi hadde møte med Johansson i sommer i Grimstad. Der ba vi henne legge fram kvitteringer for at hun hadde brukt pengene på utstyr, men vi fikk det ikke, sier foreldrene. De har i ettertid også sett at det kan framstå som mistenkelig at Johansson alltid krevde betaling i kontanter for laserbehandlingen.

Lippestad

Dermed gikk de til politianmeldelse med hjelp fra advokathuset Geir Lippestad ved advokat Heidi Aspeflaten. Hun bekrefter at de jobber med saken. Anmeldelsen er sendt til Svindelavsnittet i Stockholmspolitiet, som overfor Fædrelandsvennen bekrefter at de har iverksatt etterforskning.

Mor er pensjonist, mens far fortsatt jobber selv om han er gammel nok til å pensjonere seg.

Bortkastet

— I 40 år har vi jobbet for å bli gjeldfrie, nå ser det ut til at alt er bortkastet, sier far. Så lenge han fortsatt kan jobbe, skal han klare å betjene gjelden på lånet de tok opp. Men dersom han må slutte å jobbe, vil han neppe klare det.

Truet

Etter at Johanssons mottok politianmeldelsen, har hennes advokat, Bertil Malmløf, skrevet brev til Bistandsforeningen. Der truer han med rettssak og erstatning hvis ikke foreningen eller dens medlemmer slutter å omtale Johansson som person og behandlingsmetoden negativt. I brevet avviser Malmløf anklagene i politianmeldelsen.

Overfor Fædrelandsvennen skriver Malmløf at hverken han eller Johansson ønsker å kommentere saken.