KRISTIANSAND: — Vi sitter med to sakkyndige som sier at Robert Liland har gjennomgått et traume. Du får ikke det av å krangle med kompiser om en konto på internett. Men til tross for de signalene kommunen mottok, om slåsskamper osv, iverksatte de ikke tiltak som fikk slutt på mobbingen, sa Arvid Kjærvik i sin prosedyre på siste dag i retten.

Sammenliknet dommer

Robert Lilands forsvarer trakk sterke paraleller til den historiske mobbedommen mot Kristiansand kommune i fjor, da han innledet sin prosedyre i retten torsdag.

Kristiansand kommune ble i februar 2012 dømt til å betale en tidligere elev rundt en million kroner etter en seks år lang mobbehistorie i barneskolen. Kommunen anket saken fra tingretten i 2010, og gikk via lagmannsretten til Høyesterett, som til slutt altså stadfestet dommen endelig. Dommen regnes for betydningsfull og presedensskapende.

- Et tidsskille

— ­Saken representerer et tidsskille i norsk rettspraksis i denne type saker, og kan på mange områder sammenlignes med vår sak. Dommen gir klare retningslinjer for å løse denne type konflikter i dag, sa Kjærvik, og ramset opp punktvis:

— Også i den saken ble det hevdet fra kommunens side at saken var foreldet, også der påsto skolen at det var bagatellmessige forhold, også der ble fokus rettet mot mobbeofferet og hans familie, og også der hevdet skolen at de satte i gang tiltak, også der var psykiaterne uenige, også der ble det gjort forsøk på megling og saken ble behandlet som en konflikt, fremholdt Kjærvik.

- Kommunen sviktet

På punktet om hvem som kjente til saken, eller burde visst om mobbingen, trakk også Kjærvik fram likhetspunktene med dommen i fjor.

— Men som vi hørte pedagog Lise Barsøe si i går; du skal vite, du skal følge med i kriker og kroker, du skal kjenne din skole, fremholdt Kjærvik.

Han understreket at de ikke var tvil om at Robert Lilands klassestyrer Solveig Waage gjorde alt hun kunne for å ta vare på Robert Liland.

— Waage får de beste skussmål, av kolleger, av Robert Liland. Hun gjorde sitt beste, ut fra forutsetningene. Men det betyr ikke at kommunen har oppfylt sitt ansvar som arbeidsgiver. Som arbeidsgiver må kommunen svare for skade som er forvoldt forsettlig eller uaktsomt, ut fra de krav en kan stille. Og her handler det altså om hvilke krav det er rimelig å stille til kommunen og skolens arbeid mot mobbing. Det er her svikten ligger, understreket Arvid Kjærvik.