KRISTIANSAND: — Jeg har vært klar lenge, sier Robert Liland (23) på vei inn i tinghuset i Kristiansand.

Endelig skal han få fortalt sin historie om mobbingen han opplevde på ungdomsskolen i Søgne. Robert Liland krever 900.000 i erstatning fra Søgne kommune, ni og et halvt år etter at mobbingen startet.

— Jeg er veldig spent. Gleder meg til å få sagt mye jeg ikke har sagt før, sier han.

— Uansett hvordan dette går, så er det viktig for meg å fortelle.

- Du har tenkt på at du kan tape saken?

— Ja, men dette er noe jeg gjør for å slippe taket. Til å begynne med gjorde jeg dette for meg selv. Men etter hvert, når jeg ser hvor mange andre som opplever mobbing, så gjør jeg det for alle andre i samme situasjon, sier Robert Liland.

Ventet lenge

Også moren, Ann-Kristin Liland, er glad for at rettssaken endelig er i gang:

— I alle disse årene har jeg ventet på at noen som har opplevd det samme som oss, skal stå fram og fortelle hvor vanskelig dette er, hvor lite hjelp det er å få og hvor skoen trykker. Selv om mellom 40-60.000 barn og familier opplever mobbing årlig, har ikke denne noen trådt fram. Nå er vår familie i den posisjon at vi kan være denne noen, vi kan i denne rettssaken si noe om hvor skoen trykker, og hva vi mener må til for at færre familier skal behøve å gjennomleve det samme som oss, sier Ann Kristin Liland.

Invalid på grunn av mobbing

Arvid Kjærvik, Robert Lilands advokat sier dette:

— Kjernen i saken er en ung mann som er blitt invalid på grunn av det han ble utsatt for som elev ved ungdomsskolen i Søgne. To sakkyndige konkluderer med at invaliditeten skyldes mobbing. Vi mener at kommunen har gjort lite for å gripe fatt i mobberne. De skulle lagt mer vekt på de som utførte mobbingen framfor å rette fokus mot den som ble mobbet, sier advokaten.

Bratt bakke

I februar i fjor ble Kristiansand kommune idømt en historisk erstatningssum på nærmere en million kroner til en tidligere elev.

Så langt er dette en av svært få erstatningskrav etter mobbing som har ført fram.

— Vi er klar over at det er en bratt bakke å gå, men i sum er jeg ikke i tvil om at dette er en sak som er verdt å prøve for retten. Denne type saker er ofte svært kompliserte og sammensatte. Når en sak føres for retten kanskje 10-15 år etter at mobbingen fant sted, har det rent mye vann i havet, og det stilles ofte spørsmål ved hva mer enn selve mobbingen som har ført til den mobbedes problemer. Vi mener vår sak er "rein" i den forstand at to sakkyndige er klare på at mobbingen er årsak til problemene. Vi har her med en velfungerende og ressurssterk familie å gjøre, framholder Kjærvik, som er partner hos Sørlandsadvokatene.

Kan ikke bebreides

Gro Hamre, som representerer Søgne kommune i saken, understreker at de ikke bestrider det faktum at Robert Liland ble mobbet.

— Det vi bestrider, er at kommunens ansatte kan bebreides for det de gjorde eller ikke gjorde, ut fra det de visste da, sier Hamre.

Hun viser til at grunnlaget for erstatning krever at kommunens ansatte må kunne klandres for måten de håndterte saken på, ut fra det de visste på den tiden mobbingen av Robert Liland pågikk.

— De ansatte i skolen kan ikke bedømmes ut fra det vi vet nå, om hvilke følger mobbingen har hatt. Skolen satte dessuten i gang tiltak. Vi er også uenige i det motparten sier om den skaden Liland har fått, sier Hamre.