I undersøkelsen svarer 19 prosent av de spurte i Agder-fylkene sa at de i stor grad bekymrer seg for å bli rammet av blind vold, og 24 prosent at dette bekymrer dem i noen grad, skriver Vesta forsikring i en pressemelding.

– Frykten for å bli utsatt for vold et større samfunnsproblem enn selve volden. Frykten rammer de svakeste, sier Erik Brekke, som er leder for Vestas prosjekt mot vold. Selskapet er i dag hovedsamarbeidspartner og fadder for Natteravngrupper på 500 ulike steder i Norge. Natteravnene har gjennom sin tilstedeværelse på kveldstid i byer og tettbygde strøk bidratt til å skape trygghet og forebygge vold og hærverk.

— Som trygghetsleverandør arbeider Vesta for å fjerne folks bekymringer.

Derfor har vi kartlagt hva folk bekymrer seg for, og hva vi gjør for å bli fri for bekymringer, sier Heidi Tofterå Slettemoen, i konsernets kommunikasjonsavdeling.

Spørsmålet som ble stilt var: ”I hvilken grad bekymrer du deg for at du selv eller dine nærmeste skal få livet ødelagt av blind vold”. I Aust- og Vest-Agder var det 29 prosent som svarte at de bekymrer seg ”i mindre grad” og 26 prosent som svarte ”ikke i det hele tatt”. 1 prosent av de spurte var usikre på hva de skulle svare.

På landsbasis er det blant kvinnene 57 prosent som er bekymret for blind vold, mot 48 prosent av mennene. Graden av bekymring øker med lav utdanning og inntekt. Blant personer med bare grunnskoleutdanning er det 61 prosent som bekymrer seg i stor eller noen grad for blind vold, mens av dem som har seks års utdanning eller mer er andelen bare 40 prosent. De som ikke er yrkesaktive eller har en inntekt under 300 000 kroner, er noe mer bekymret enn dem som er høyere opp på inntektsskalaen.

Det er færre i Agder som bekymrer seg for dette nå, enn for fem år siden.

Også nasjonalt er nordmenns bekymring for blind vold er blitt mindre enn da Vesta i 2001 fikk gjennomført en undersøkelse med det spørsmålet. Den gang svarte 61 prosent at de i stor eller noen grad bekymret seg for dette, mot 51 prosent nå.

– Politiets statistikk dokumenterer nedgang i antall tilfeller av innbrudd, hærverk og gatevold i flere områder der Natteravnene er til stede.

Nedgangen i vanlige menneskers bekymring for å bli utsatt for vold er en bekreftelse på at forebyggende arbeid virker positivt, sier Erik Brekke.

Norsk Respons gjennomførte landsomfattende omnibus for Vesta på telefon blant 1.000 nordmenn over 18 år i perioden 25. september - 4. oktober.