KRISTIANSAND: Den kvinnelige butikksjefen på Narvesen-kiosken ble funnet bakbundet i butikken i Markensgate sent om kvelden søndag 23. mars i fjor. Hun fortalte politifolkene at hun var blitt ranet. Senere har hun endret på forklaringene sine.

Politiet endte med å sikte henne for fingert ran, og varetektsfengslet kvinnen. Men den 38 år gamle butikksjefen holder fast ved at hun ble ranet, og at hun visste hvem raneren var. Angst for mulig hevn har ført til at hun ikke vil oppgi navnet på den hun mener ranet henne. Kvinnen frykter for sine to barn.

Politiet har tidligere siktet en mann for ranet. Årsaken var at simkortet til butikksjefens mobiltelefon ble brukt av mannen. Siktelsen er frafalt og politiet mener at de ikke har fellende bevis mot mannen.

— Politiet kan ikke garantere min sikkerhet. Derfor tør jeg ikke fortelle noe om ransmannen, sa kvinnen.

- Slang meg ned i gulvet

Kvinnen ga en beskrivelse av hva som skjedde under ranet. Da lå omsetningen for flere uker i safen.

— En venn av en kvinnelig ansatt kom inn i butikken straks før stengetid. Jeg mente at han og noen andre hadde stjålet penger fra meg mens de var på besøk hjemme hos meg privat. Jeg låste butikkdøra, og sa at pengene måtte tilbakebetales. Hvis ikke anmeldte jeg saken til politiet der og da. Han trengte imidlertid litt mer tid for å skaffe pengene. Derfor ba jeg ham gå, men da tok han tak i armen min og slang med ned på gulvet. Jeg gjorde motstand, men måtte gi meg. Stilt overfor den trusselen jeg var utsatt for, ga jeg også etter og han fikk koden til safen, fortalte kvinnen i retten.

Mannevond

  • Han så helt mannevond ut. Jeg turte ikke annet enn å gi etter i frykt for at det kunne skje noe med barna mine, sa kvinnen.

Kvinnen ble slått, bakbundet og fastlåst til en stol med tape. Ransalarmen ble utløst hos Securitas. Politimannen som kom først til stedet undret seg imidlertid over hvordan kvinnen alene hadde klart å utløse alarmen.

Butikkinnehaveren var i retten i går overgitt over at en tidligere ansatt, som var i vennegjengen med den som ranet henne, antakelig hadde stått bak et systematisk svinn i butikken som over en kort periode kom opp i cirka en halv million kroner. Dette beløpet, i tillegg til ransbeløpet, måtte kvinnen betale til Narvesen.

Kvinnens forsvarer, advokat Arild Langenes, mente at kvinnens opptreden måtte vurderes som en nødvergesituasjon.

Politiadvokat Folke Åmlid mente at det var tilstrekkelig bevis for at kvinnen hadde fingert ranet. Han mente kvinnen burde dømmes til ubetinget fengsel i fem måneder.