— I fjor sommer skjønte vi at kroppen ikke klarte mer, forteller en åpenhjertig Dagrun Eriksen til Fædrelandsvennen.

Landsmøtetalen er gjennomført til stående applaus. Ros og klemmer serveres av delegater fra nord til sør.

Lørdag blir hun gjenvalgt som første nestleder for to nye år. Men det var ingen selvfølge sist høst, da hennes nærmeste støttespiller lå på det siste.

Hennes største fan

Moren Torun Pedersen (69) døde av bindevevskreft i november, etter til sammen 11 operasjoner og 14 cellegiftkurer over flere år.

De to sto hverandre svært nær, det var morens KrF-engasjement som førte datteren inn i lokalpolitikken i 1995.

Hver gang jeg hadde vært framme i media kom en sms med uforbeholden støtte.

— Mine foreldre har alltid vært mine største fans. Hver gang jeg hadde vært framme i media kom en sms med uforbeholden støtte, forteller Dagrun Eriksen.

Som første nestleder måtte 43-åringen fra Kristiansand fredag steppe inn som landsmøtetaler da Knut Arild Hareide ventet familieforøkelse.

Og Eriksen valgte å være personlig. Hun trakk fram morens sykeleie som eksempel på livskvalitet ved livets slutt. Hun berømmet den tette oppfølgingen familien fikk fra Lindesnes kommune og Flekkefjord sykehus.

Nøt hvert minutt

Den tunge tiden styrker henne i troen på en av partiets hjertesaker - aktiv livshjelp, i kontrast til aktiv dødshjelp.

— Selv moren min spurte: Blir det for mye? Tar det for lang tid? Men vi kunne si at hvert minutt vi får sammen, det nyter vi. Det trenger flere å få høre, sa nestlederen i landsmøtetalen.

– Det er en politisk oppgave å sikre syke og døende en verdig omsorg ved livets slutt, sa Dagrun Eriksen i landsmøtetalen. Foto: Alley, Ned

Partiet var i sin tid med på å innføre inntil 60 dagers pleiepenger til nærmeste familie. Dermed kunne Dagrun Eriksen være til stede hos sin mor i stua på Njerve, kun avbrutt av noen budsjettmøter med stortingsgruppa i Oslo.

Morens kreft ble oppdaget i 2000. Tre år senere døde faren Håkon av samme sykdom. Han var bystyrepolitiker i Kristiansand inntil han ble skjøvet ut av datteren med fattige fire stemmers margin i 1995. ## — Ikke ferdig med politikk

Alvorlig sykdom i nærmeste familie har preget hennes liv de siste 15 årene.

- Hvordan har din mors siste tid påvirket deg som politiker?

— Den har påvirket meg på to måter: Jeg kjenner at jeg ikke er ferdig med politikken, men har en jobb å gjøre og erfaringer å dele. For det andre har jeg lært av min mor å samle på plusser i livet, og et av plussene er at jeg nå har mer tid som jeg kan bruke på politikk, svarer nestlederen til Fædrelandsvennen.

KrF har nå fremmet et forslag i Stortinget om en rekke tiltak for å sikre retten til aktiv livshjelp.

— Politikk handler om å gjøre menneskers liv litt bedre. Pleiepenger gis i dag ved kreft eller alvorlig syke barn, vi ønsker å inkludere flere alvorlige diagnoser, så som ALS og kols, forteller Eriksen, før hun haster tilbake til landsmøtesalen.

Støttes av eks-rival Grøvan

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Vest-Agder stiller seg fullt og helt bak valget av Dagrun Eriksen som nestleder.

Hans Fredrik Grøvan. Foto: Siv Dolmen

— For landsdelen er det veldig positivt å ha en person så sentralt i partiledelsen. Hun har lang erfaring fra organisasjon og storting, og har evnen til å kommunisere politikk på en måte som gjør at folk lytter, sier han til Fædrelandsvennen.Ved forrige landsmøte, for to år siden, ble det kjent at han og Dagrun Eriksen ikke var på talefot. Den bitre nominasjonsstriden et halvt år i forveien endte med at Eriksen ble vraket til fordel for Grøvan.

Men nå snakker de sammen igjen, uten at de har funnet det nødvendig å skvære opp:

— Vi har et veldig greit forhold og har samarbeidet godt i flere saker, bedyrer Grøvan.