— Dette er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF. Vi må få stoppet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker, og vi har storparten av det norske folket med oss, sa KrFs nestleder Dagrun Eriksen til landsmøtet i Trondheim fredag formiddag.

Og høstet jubelapplaus.

43-åringen fra Kristiansand måtte steppe inn som landsmøtetaler da partileder Knut Arild Hareide meldte forfall i påvente av familieforøkelse.

- Søndagen er spesiell

Mest engasjert ble nestlederen da hun penset inn på søndagsåpne butikker.

Det hjelper ikke at du har hviledag på onsdag når barna dine må på skolen.

— Jeg tror ikke det er riktig at søndagen ikke lenger er en spesiell dag. Jeg tror ikke det er en virkelighetsoppfatning de fleste av oss deler med regjeringen. Vårt «nei» til søndagsåpne butikker er et «ja» til søndagen som en fortsatt spesiell dag, en felles fridag, en felles hviledag, en annerledes dag som er viktig for fellesskapet, sa Eriksen.

Hun la til at søndagen øker livskvaliteten, den sikrer tid med venner og familie, kultur- og naturopplevelser, fritid og fellesskap med andre.

— Det hjelper ikke at du har hviledag på onsdag når barna dine må på skolen. Enten har samfunnet hvilepuls én dag i uka, eller så har det ikke det, påpekte nestlederen.

Hun er klar på at regjeringen er på kollisjonskurs med folk flest i saken:

— Jeg tror ikke disse partiene har grunn til å se lyst på den saken inn mot lokalvalget til høsten.

- Større innsats for flyktninger

Den største spenningen i helga er knyttet til om KrF vil sette hardt mot hardt når det kommer til om Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene.

— Vi ser Middelhavet, hvor Europa møter Midtøsten og Afrika, som fylles av desperate båtflyktninger - og et Europa som ikke tar sitt felles ansvar for mennesker i nød, sa nestlederen.

Regjeringspartiet Frp sa et tydelig nei til de 10.000 under landsmøtet forrige helg, men Eriksen mener samarbeidspartiet KrF, i likhet med partier som Ap og Venstre, må være sitt ansvar bevisst:

- I fjor høst foreslo KrF å fordoble antall kvoteflyktninger for 2015, for å ta imot flere fra Syria. Vi fikk gjennomslag for 500 flere. For sakens skyld er vi glade for at flere partier følger etter og nå trengs en enda større innsats, konstaterte hun.

Hun slo seg også på brystet etter forliket om asylbarna:

— Asyladvokat Arild Humlen sier vi nå er ute av en istid når det gjelder hensynet til barns selvstendige rettigheter. Vi har fått på plass en avtale som virker. Mange barn og deres familier får nå bli i det landet som er deres hjemland. Jeg er stolt over at vi aldri gav oss i kampen for sårbare barn.