AGDER: — Folk drukner fordi de ikke bruker vest, og de havner i ulykker fordi de ikke holder godt nok utkikk, sier Halvor Rismyhr, daglig leder i Redningsselskapet i Agder og Rogaland.

Sommeren er i gang, og det pleier å bety full trafikk på sjøen. Det er ikke uten bekymringer. Ifølge tall fra Redningsselskapet måtte 6352 båter få hjelp eller assistanse på sjøen i fjor. 30 personer ble reddet fra å drukne. Statistikk fra Sjøfartsdirektoratet viser at 37 personer mistet livet i forbindelse med bruk av fritidsbåt i 2015. Det var ni flere enn året før.

— Ulykker på sjøen skjer av mange ulike årsaker. Det viktigste er å være godt forberedt, i tillegg til å kunne sjøvettreglene, sier Rismyhr.

Halvor Rismyhr, daglig leder i Redningsselskapet i Agder og Rogaland. Foto: Steffen Stenersen

Ta på vesten tidligAv de omkomne var det 23 personer som ikke brukte flyteutstyr. I fjor ble det innført et krav om bruk av flyteutstyr, dersom båten var under åtte meter og i fart.

— Av en eller annen merkelig grunn bruker ikke folk flyteutstyret. Jeg skjønner ikke at folk tar en slik risiko, sier Rismyhr.

For å være på den sikre siden, råder lederen folk til å ta på vesten før du er om bord i båten.

— Hvert år drukner det flere fra land enn fra fritidsbåter. Det er derfor lurt å ta på vesten før du beveger deg ut på brygga, sier han.

Sjekk flyteutstyret

Før man starter båtsesongen, anbefaler Rismyhr dem som har oppblåsbare vester om å sjekke utløsermekanismen og patronen i vesten.

— Det viktig å sjekke at flyteutstyret fungerer. Folk kan bruke en vest uten å vite at den ikke virker når uhellet skjer.

Siden 1. mai i fjor er det påbudt med redningsvest i fritidsbåter. Foto: Kjartan Bjelland

Flest mennFritidsbåtsstatistikken viser at over 90 prosent av dem som omkom i 2015 var menn over 50 år. Rismyhr forteller det oftest er denne gruppa han ser med minst vestbruk.

— Selv er jeg i denne gruppa, og jeg pleier å si at jeg har full forståelse. Menn over 50 har gjerne god kondis og er friske, men når det kommer til statistikken er det dem det går hardest utover, sier han.

Rismyhr tror det kan være flere årsaker til dette. Han tror blant annet godt innarbeidet vaner slår inn.

— De har vokst opp uten noe påbud om vest, kjører ofte tre knop og hygger seg på fisketur. Man tenker det ikke kan gå galt, men så skjer det.

Redningsskøyta i Kristiansand. Hittil har 262 fartøy på Agder fått assistanse. Foto: Børre Eskedahl

Føre varFor Agder-fylkene sin del har 262 fartøy hittil i år blitt assistert av Redningsselskapet (1. juli). Hvis du vil unngå å bli reddet av redningsskøyta, sier Rismyhr det viktigste er å være føre var. Det aller første du bør gjøre er å se på værmeldingen.

— Redningsselskapet får flere oppdrag med kajakker som går ut når det er fint. De har ikke sjekket værmeldingen, og så snur været. Da har de vansker med å komme inn igjen.

Rismyhr sier det også for førere av fritidsbåter er smart å sjekke værmeldingen før legger ut.

— Blåser det opp, tåler småbåter mindre vind og store bølger.

Og legger til:

— Hold utkikk. Da unngår du å kjøre i en annen båt eller på skjær, så kan du ferdes trygt på sjøen, sier Rismyhr.