AGDER: I sommermånedene juni, juli og august i fjor, var det til sammen 105 ulykker på veiene i agderfylkene. Av disse var to dødsulykker. Hittil i år har en person mistet livet i trafikken i Agder.

— Veldig mange ulykker skjer som følge av uoppmerksomhet, så kan det være utallige grunner til at førere er uoppmerksomme. Analyser viser at det nesten aldri er en enkel årsak til at en ulykke skjer, men fart og rus er av de vanligste årsakene, sier Kjell Stangborli, senioringeniør i Statens vegvesen i Vest-Agder.

Les også: 16 flere døde i trafikken

Stopp opp og hvil deg

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder, forteller at sommeren ofte er høysesong for alvorlige trafikkulykker. Han har følgene råd til deg som skal ut på veien i sommer.

— Det er viktig å være ekstra på vakt, særlig de dagene det er varmt. Husk å ha god tid, stress ned og ha alltid noe alkoholfritt å drikke i bilen.

Skal du kjøre lange turer i sommer råder, Rath deg til å stoppe og hvile.

— Har du barn med på turen, så la dem få avreagere ofte nok. Husk at det skal være gøy å dra på tur, og at turen starter allerede fra man går ut av døra, ikke når vi endelig er fremme.

Les også: Dette irriterer oss aller mest i trafikken

Les også: Disse bilstolene er best i test

Vest-Agder
UlykkerDødsulykker
Jun.15170
Jul.15190
Aug.15182
Aust-Agder
UlykkerDødsulykker
Jun.15190
Jul.15210
Aug.15110

Pakk bilen riktig

Før du reiser er det viktig å pakke bilen riktig.

— Tunge ting skal nederst og innerst i bilen, pakk aldri tunge ting på taket. Dette endrer bilens kjøreegenskaper dramatisk. Løse gjenstander inne i bilen, som pc, nettbrett er livsfarlige om uhellet er ute. Slike gjenstander er årsak til mange dødsulykker. I dag kan man få kjøpt festeanordninger for disse tingene, slik at de ikke kan fly rundt i bilen ved et uhell eller en ulykke.

Det er flere enn bare deg som skal ut å kjøre i sommer, og det kan lett oppstå kø. Rådet fra Rath er å holde køen.

— Det hjelper lite å risikere eget liv og andres, med dumdristige forbikjøringer. Hold din plass i køen og pass på at avstanden til den foran ikke blir for kort, da dette kan utgjøre en fare, men heller ikke for lang, da dette kan skape kø. Husk og sjekk bilen før du legger ut på ferieturen, har dekkene nok dybde og at de har nok luft når du putter inn masse bagasje i bilen.

Sjekk hva som skal til for å miste førerkortet - og hva som bare gir en advarsel.