De fleste barn har redningsvest. Nå kan det også bli påbudt for alle voksne i alle fritidsbåter. Foto: Vikene, Solveig

— Grensen på åtte meter oppleves urimelig blant et flertall i befolkningen, skriver Oxford Research i evalueringsrapporten de har laget for Nærings- og fiskeridepartementet.

Omstridt grense

Stortinget vedtok i fjor å innføre påbud om flyteplagg i alle fritidsbåter under åtte meter. Kritikken mot påbudet har ifølge Oxford Research i stor grad handlet om unntaket for større båter, og ikke mot loven i seg selv.

Les også:

— Åttemetersgrensen bidrar til å undergrave oppslutningen om påbudet, står det i rapporten.

Analysebyrået med tilhold i Kristiansand anbefaler dermed å fjerne unntaket for båter over åtte meter fra påbudet om flyteplagg.

Oxford Research peker i sin rapport på at det finnes for dårlig kunnskap om årsakene til drukningsulykker på sjøen. Det gjør det dermed vanskelig å si om flytevestpåbudet fra i fjor har noe for seg.

— Et grunnleggende problem med påbudet, inkludert dets avgrensinger og unntak, er manglende kunnskap om årsaker til og omfang av dødsulykker direkte knyttet til fritidsbåter og manglende bruk av flyteutstyr, står det i rapporten.

De fleste barn har redningsvest. Nå kan det også bli påbudt for alle voksne i alle fritidsbåter. Foto: Vikene, Solveig

Næringsminister Monica Mæland sier de skal vurdere rapporten.

— Jeg vil oppfordre alle som er på sjøen til å bruke flytevest. Vi har fått en ekstern evaluering av vestpåbudet. Den skal vi nå gå grundig gjennom, sier næringsminister Monica Mæland i en uttalelse gjengitt på departementets nettsider.

— Ingen fare

Verken påbudet fra i fjor eller den mulige utvidelsen får støtte hos alle båtfolk. Redaktør i Båtmagasinet Hans Due var i fjor svært kritisk til skillet som gikk på åtte meter. Han synes likevel ikke en utvidelse hjelper stort.

Hvis du skal forhindre ulykker, får du heller ha vestpåbud når du beveger deg på en brygge, spissformulerer redaktøren.

— Det bør være opp til hver enkelt skipper ombord å vurdere om det er nødvendig.

— Er båtfolk alltid i stand til å vurdere det selv?

— Båtfolket er absolutt i stand til å vurdere dette. Statistikken viser at de aller fleste drukninger ikke skjer fra fritidsbåter i fart. Det er flere fall fra brygger eller ulykker under bading. Hvis du skal forhindre ulykker, får du heller ha vestpåbud når du beveger deg på en brygge, spissformulerer redaktøren.

Les også:

Han sier fritidsbåtfolket er utrolig flinke til å ta vare på seg selv, og at man ikke kan lovregulere bort alle farer.

Due sier han selv alltid bruker redningsvest, men ser ikke noen fare i at personer i saktegående båter mellom holmer og skjær en solskinnsdag nyter turen uten flyteplagg.

— Ikke nødvendig

De vi treffer i gjestehavna i Kristiansand, er enig med Båtmagasinet-redaktøren.

— Nei, vil de innføre påbud for større båter også. Det ødelegger mye glede, sier Jorunn Wold Tornli. Hun og ektemannen Reidar Tornli har akkurat kommet tilbake fra flere dager ute på sjøen i sin 30 fot lage Biam 900. — Når det er hardt vær eller vi kjører fort, tar vi på vesten. Normalt tøffer vi bare rundt, og da er det ikke nødvendig, sier Reidar.

Reidar Tornli mener han sitter trygt i stolen sin når han kjører i sakte fart i rolig farvann. Foto: Roald Ankersen

— Gir ikke redningsvest en ekstra trygghet?

— Man må ta forholdene i betraktning. Det er ikke forbundet med noen fare å kjøre sakte gjennom Skippergada eller Blindleia uten vest, svarer Reidar.

Rune Omdal som har en enda større båt, men som ikke ønsker bilde i avisen, er enig:

— Det er bare tull om jeg må bruke vest når vi kjøer sakte med denne båten som har rekkverk og alt mulig, sier han.

Redningsselskapet er usikre

Redningsselskapet støtter dagens flytevestpåbud. Men de er ikke sikre på om de vil anbefale en utvidelse til større båter.

Les også:

— Oxford Research sier at påbudet gjør at flere bruker vest, og det øker sjøsikkerheten. Det er positivt, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Han sier mange har påpekt at åttemetersgrensen gir et klasseskille på sjøen, og at det nå er opp til regjeringen om de vil lytte til rapporten.

— Men hva mener dere om en utvidelse?

— Det velger vi å avvente. Vi er for påbudet som er i dag, svarer Pedersen. Han sier at de fleste argumenter imot vestpåbud handler om at folk sier at de har en liten båt som går veldig sakte.

— Nå sier plutselig alle at de har saktegående snekker. Det er ikke det jeg ser når jeg er ute på sjøen, legger Pedersen til.