Marta Tomac trives i Kristiansand, selv om hun også savner familie og venner i Trondheim. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Hvis klubben får den stigningen som vi ønsker, så er alt mulig. Det handler om min og klubbens utvikling. Hvis alt går bra, er det en mulighet for at jeg blir her i flere år fremover, sier Marta Tomac - som i utgangspunktet skal være i Vipers ut neste sesong.

Fædrelandsvennen møtte trønderen på styrketrening tirsdag formiddag. Allerede ved inngangspartiet til Aquarama - hvor hun frontet plakaten som oppfordret folk til å se Vipers europacupkamp mot polske MKS Lublin kommende lørdag - fikk vi en påminner om hvor viktig 25-åringen er i ferd med å bli.

- Veldig fornøyd

Så langt har trønderen fått full valuta for overgangen fra Byåsen. Hun har så godt som lagt skulderproblemene helt bak seg, og selv om hun også var en profil i Byåsen, var det først etter at hun gjorde sørlendning av seg at telefonen fra landslagstrener Thorir Hergeirsson kom.

Marta Tomac jubler for målet hun scoret i VM-finalen mot Nederland der Norge vant 31-23. Her jubler hun sammen med Heidi Løke. Foto: SCANPIX DENMARK

Symbiosen Vipers-Tomac har så langt vist seg å være en meget god match.— Jeg er veldig fornøyd med slik det er. Vi har noe bra på gang. Det er gøy at jeg for første gang i karrieren har kommet til en klubb uten økonomiske problemer, og med en plan og struktur i administrasjonen. Jeg tror det bare er snakk om tid før klubben innfrir det Terje (Marcussen) og de på toppen snakker om, sier midtbacken - vel vitende om at Vipers har klokkerklare planer om å bli Norges beste lag og å delta i gruppespillet i Champions League.

Høye ambisjoner

— Hvilke ambisjoner har du?

— Mine ambisjoner har aldri vært lave. Jeg har alltid sagt at jeg vil bli best mulig, og det sier ganske mye. Forskjellen nå er at jeg tydelig ser at muligheten er der i og med at jeg allerede er landslagspiller. Så får tiden vise hvor maks-nivået mitt ligger.

VM-debuten i Danmark endte som kjent med gull, og selv om hun ikke var i førstesekseren, leverte hun i kamp etter kamp da kaptein Stine Bredal Oftedal fikk pauser. VM-gullet har gitt henne stor inspirasjon, og det har hun også fått av å være en del av verdens beste landslag i flere uker.

— Jeg har blitt en stor erfaring rikere etter å ha spilt med og mot verdens beste spillere. Tøffheten og klokskapen kan jeg ta med. Og treningsiveren. Jeg skal i alle fall ikke være redd for å trene mye, så lenge jeg finner den rette balansen. Men det viktigste er kvalitet i treningen, understreker bakspilleren, som onsdag skal hjelpe Vipers til seier i seriekampen borte mot Halden.

Trives på flyktningmottak

Neste store mål for Norge er OL i Rio de Janeiro, men selv om Tomac var blant de 16 i VM-troppen, vil hun ikke løfte OL-deltakelse fram som et klokkeklart mål.

Marta Tomac trives i Kristiansand, selv om hun også savner familie og venner i Trondheim. Foto: Åge Harald Drangsholt

— Selvfølgelig er det noe jeg drømmer om, men det blir bare 14 i troppen, og slik jeg ser det en veldig stor bonus om jeg blir tatt ut.Hun har uansett nok å henge fingrene i. Ved siden av trening og kamper med Vipers, studerer hun økonomi på deltid og jobber to-tre ganger i uka på et flyktningmottak på Birkelid i Songdalen.

— Det er veldig givende. Mottaket er for enslige mindreårige, både jenter og gutter. Selv om jeg jobber med det administrative, og ikke står midt oppi det, er jeg likevel «i» det. Det gir meg mye og setter ting i perspektiv, sier Vipers største profil.

- Vipers er perfekt for Tomac

Avtroppende trener Gunnar Pettersen mener Tomac i alle fall foreløpig er en ypperlig utviklingsarena for Marta Tomac.

— Jeg tror at i den fasen hun og klubben er i nå, så er det en bra arena. Men hun er avhengig av at Vipers deltar i europacupen slik at hun får internasjonalt matching. Men med de målene klubben har, tror jeg i alle fall foreløpig at Vipers er perfekt for henne, sier Pettersen.

Han mener Tomac vil vært svært viktig dersom Vipers skal nå sine skyhøye mål om å bli et av Europas beste lag.

— Det er viktig å ha med en som har hennes håndballkunnskaper. Hun er en klok spiller, flink til å sette seg mål og hun er en ledertype. Det er alltid viktig med en eller flere spillere i et lag som virkelig ønsker å bli gode, sier den merritterte treneren.

Savner stabilitet i prestasjonene

Når det gjelder Vipers prestasjoner denne sesongen, synes Tomac at laget har variert for mye.

— Vi har både levert kamper som har vært sykt bra og andre som har vært helt horrible, og vi har levert perioder i kamper som har vært veldig bra og andre som har vært katastrofale. Hvis vi bare klarer å få opp bunnivået, og stabilisere oss på et høyere nivå, vil resultatene komme av seg selv, spår Tomac.

Onsdag er Halden motstander på bortebane, et lag som Vipers slo både hjemme og borte i europacupen i november. Et poeng skiller dem på tabellen i Vipers´ favør.

— Det er en av de tøffeste bortekampene, men vi viste i europacupen at det er mulig å slå dem.