KRISTIANSAND: Bare 55 prosent mener de kjenner sjøveisreglene svært godt eller godt. 31 prosent oppgir at de hverken kjenner reglene godt eller dårlig, mens 15 prosent oppgir at de kjenner reglene svært eller ganske dårlig. Det viser en undersøkelse fra Respons Analyse på bestilling fra DNB Skadeforsikring.

Sjøveisreglene er internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt.

— Det er alt for mange båtførere som er direkte farlige på sjøen. De grunnleggende sjøvetts- og veireglene må alle kunne, og derfor oppfordrer vi båtførere til å friske opp kunnskapen før båtsesongen starter, sier skadeleder i DNB Forsikring, Ketil Voll.

Viktig med vikeplikt

— Båter kan være vanskelig å manøvrere eller stoppe, og det oppstår mange kostbare småkollisjoner og mer alvorlige ulykker fordi kunnskapene er lave. Derfor er det svært viktig at båtførere kjenner til når de skal vike, hvordan de skal håndtere båten i trangt farvann og hvordan regelverket er for å holde avstand til andre båter, ifølge Voll.

Sjøveisreglene er internasjonale regler for sjøferdsel. Selv om flere Fædrelandsvennen testet i reglene i gjestehavna kom godt ut av det var det få som selv mente de kunne reglene svært godt. Foto: Shaghayegh Yousefi

Redningsselskapet har utarbeidet en oppsummering av viktige sjøveisregler. Deriblant vikepliktsregler for seil— og motorbåt, i tillegg til andre vikeregler.Fædrelandsvennen tok seg derfor en tur ned i Kristiansand gjestehavn for å sjekke ferdighetene til båtførerne der. Flere av båtførerne Fædrelandsvennen «testet» i reglene i gjestehavna kom svært godt ut av det. Likevel ville de ikke skryte på seg å kunne reglene svært godt, deriblant Dag Thomassen. Han har tatt båtførerprøven, kjørt båt i 30 år, men vurderer også å ta fritidsbåtskippersertifikatet. Fritidsbåtskippersertifikatet må tas for å kunne føre større fritidsbåter.

— Jeg tror flere har kommet til sannhets erkjennelse om at det er mye å sette seg inn i. Selv kan jeg ikke si at jeg kan reglene svært godt, og er også dårlig på båtutrykk.

- Ikke overraskende

Flere av de Fædrelandsvennen snakket med er ikke overrasket over tallene fra undersøkelsen.

— Jeg syns ikke det er særlig overraskende. Jeg har inntrykk av at det er mange med litt mye penger som kjøper for stor båt første gang, sier Tor Elgvin. Han har kjørt båt siden han var ti år gammel, og mener selv han har god kontroll på reglene.

Vibeke Askeland er på ferie fra Bergen med familien. Hun syns tallene er overraskende.

— Jeg merker ikke noe til det på sjøen. Men jeg kjører sjeldent båt selv.

Tre i havna:

1. Hvor godt kan du sjøveisreglene?

2. Har du lest deg opp før sesongen?

3. Bruker du redningsvest?

Kenneth Brevik: 1. Kan de hverken godt eller dårlig. 2. Nei, men jeg har seilt så mye at jeg tror de ligger inne. 3. Alltid. Jeg må jo være et forbilde for barna. Foto: Shaghayegh Yousefi
Vibeke Askeland: 1. Jeg er midt på treet. 2. Nei. 3. Ja, det er jeg god på. Foto: Shaghayegh Yousefi
Tor Elgvin: 1. Jeg føler jeg har kontroll på dem. 2. Nei. 3. Ja. Foto: Shaghayegh Yousefi