FARSUND: Tirsdag kveld ble 57-åringen funnet drept i sin bolig i Vanse.

Drapsofferet ble dømt til åtte års fengsel i Agder lagmannsrett i 2007 for frihetsberøvelse, tvang og grove seksuelle overgrep mot fire kvinner. Flere ofre ble tvunget til å innta narkotika før mannen mishandlet og voldtok dem.

Tre menn er siktet for forsettlig drap, men nekter straffskyld. Politiet sier det er naturlig å sjekke om drapet kan skyldes et hevnmotiv.

Ingen sikkerhetstiltak rundt 57-åringen

Leder av Agder friomsorgskontor, Arne Værland, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at 57-åringen ble prøveløslatt i august i fjor, fire år etter domsavsigelsen i 2007. Prøveløslatelsen ble gjennomført med ett års møteplikt.

— Prøveløslatelsen ble iverksatt hos oss i august i 2011 og ble avsluttet etter ett år, sier Værland.

— Hvorvidt ble sikkerheten rundt den straffedømte ivaretatt ved prøveløslatelse?

— Sikkerhet er ikke vårt fokus. Vår oppgave er oppfølging samt å forsikre oss om at vilkårene for prøveløslatelsen blir fulgt. Det er først og fremst politiets oppgave å verne individer i samfunnet, sier Værland.

Lensmann Kåre Unhammer i Farsund sier han ikke er kjent med at sikkerheten rundt den nå avdøde mannen ble vurdert.

— Lokalt politi har i alle fall ikke vært involvert i slike samtaler, sier Unhammer.

— Burde sikkerheten rundt den dømte vært bedre ivaretatt?

— Hvis ikke dette hadde skjedd, så hadde du aldri stilt meg det spørsmålet, svarer lensmannen.

Ole A. Rasmussen forsvarte 57-åringen i tingretten. Den nå avdøde mannen byttet forsvarer til lagmannsretten.

— Jeg har ingen kommentarer, ut over at det selvsagt er trist når noe sånt skjer, sier Rasmussen.

Slapp ut etter fire år

Da den overgrepsdømte mannen ble løslatt, hadde han sonet to tredeler av fengselsstraffen på åtte år. Mannen kunne nemlig trekke av over ett år han hadde sittet i varetekt.

— Det mest vanlige er at straffedømte prøveløslates når det er gått to tredeler av straffegjennomføringen. Hvis man skal gå ut over denne tiden så begrunnes gjerne dette med at det ikke er tilrådelig med prøveløslatelse, sier regiondirektør Gudmund Idsø i Kriminalomsorgen til Fædrelandsvennen.

Idsø sier noe av det viktigste å vurdere når en fange skal prøveløslates er faren for tilbakefall til kriminelle handlinger.

— Man ser blant annet på hvilke lovbrudd den enkelte er dømt for, og hva slags straffehistorikk vedkommende har. Jeg legger til grunn at disse tingene er vurdert i denne saken, sier Idsø.

Fikk først forvaring

57-åringen ble i Kristiansand tingrett dømt til åtte års forvaring. Straffen ble imidlertid omgjort til ordinær fengselsstraff i lagmannsretten. Forvaring brukes i saker hvor man mener det er stor gjentakelsesfare og hvor forbryteren anses for å være svært farlig.

— Man legger alltid den endelige dommen til grunn når man vurderer prøveløslatelse, sier Idsø.

— Bør man være ekstra varsom med tidlig prøveløslatelse i straffesaker av så grov karakter?

— Jeg ønsker ikke å gå konkret inn i denne enkeltsaken, men legger til grunn at alvoret som kom fram i domspremissene ble vurdert i forbindelse med saken, sier Idsø.

Plassert nær ofre

Fædrelandsvennen vet at flere av ofrene i overgrepssaken bor i nærområdet hvor den domfelte ble plassert under prøveløslatelsen.

— Jeg kan ikke uttale meg konkret om dette, men på generelt grunnlag så er hensynet til fornærmede og pårørende en del av vurderingsgrunnlaget, sier Gudmund Idsø.

Idsø sier Kriminalomsorgen nå skal gjennomgå straffegjennomføringen til den nå drepte 57-åringen for å finne ut om ting ble gjort feil.

— Man går alltid inn i sånne saker med nødvendig ydmykhet. Vi må undersøke alle forhold for å se om vi har gjort feil eller om ting kunne vært gjort annerledes. Det er jo en tragisk sak for alle parter, sier Idsø.