— Flyktninger er den store x-faktoren i dette budsjettet. Pengene er ikke der og regjeringen har varslet en tilleggsproposisjon i neste uke. Da må friske penger på bordet, sier, Ropstad til Fædrelandsvennen.

Åtte milliarder?

Han her nettopp hørt finansministeren i Stortingssalen og har skumlest budsjettet.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Reidar Kollstad

— Jeg finner 1,9 milliarder kroner og et anslag på 11.000 asylsøkere. Men vi vet at det kan komme mellom 30.000 og 60.000 neste år. Gang med fire, så er behovet fort opp mot åtte milliarder. Usikre tall, men det er her slaget vil stå i ukene som kommer, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.I fjor var det velferdskutt som skapte mye bråk og særdeles tunge og tøffe budsjettforhandlinger mellom regjeringen og KrF.

Ropstad vil trolig være med i budsjettforhandlingene i år også. Han sier flyktningesaken vil bli den store saken i år.

Ikke bistandskutt

— Foreløpig ligger det som en x-faktor. Vi vet ikke. Jeg kan bare si rett ut her og nå. KrF godtar ikke kutt i bistand for å finansiere flyktningene. Det må inn friske penger, sier Ropstad.

Han viser til at betydelige deler av utgiftene til asylsøkere og flyktninger i Norge i dag finansieres over bistandsbudsjettet.

— Vi må ta vår andel av vårt europeiske ansvar, og vi kan ikke sende regningen for det til verdens fattige ved å omdisponere bistandsbudsjettet. Noe kan være riktig å finansiere via bistand, men ikke alt. Her må friske penger inn, sier Ropstad.

- Vent med kritikken

Frps stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Åse Michaelsen, synes Ropstad skal vente med å bekymre seg og kritisere til han ser regjeringens flyktningeopplegg neste tirsdag.

— Da kommer alt i en helhetlig sammenheng. Nå må vi ta langsiktige, helheltige grep, og dette vil nok influere på alle budsjetter, ikke bare bistand. Vent nå litt, sier Michaelsen.

- Tar ikke grep

Aps Kari Henriksen er enig med Ropstad i flyktningene er den store saken i høst og at budsjettet ikke svarer på dette.

— Egen sak om flyktninger til tirsdag er bra. Men denne saken skulle kommet lenge før, for flere uker siden. Vi har en regjering som ikke tar de nødvendige grep. Men det er kanskje ikke så rart når man tenker på at nestkommanderende, Siv Jensen, i valgkampen ba kommunene sabotere mottak av flyktninger, sier Henriksen.

Hun mener kommunene må settes i stand til å ta i mot langt flere. Mottaksmyndigheten må få økte ressurser til å håndtere krisen. Hun er enig med KrFs Ropstad i at situasjonen for flyktningene kan bli den store diskusjonen i forbindelse med årets statsbudsjett.