Mange samlet seg for å se skutene reise på tirsdag. Foto: Reidar Kollstad
Fullriggeren Sørlandets Shantykor ønsket skipet og mannskapet velkommen. - Tall Ships Races er årets høydepunkt, sier korleder Per Magnus Stallemo (71, i front) Foto: Reidar Kollstad
Publikum måtte kle godt på seg under åpningsdagen under Tall Ships Races.
Regnet gjorde at mange holdt seg hjemme på lørdag, en arrangørene tror likevel det har vært godt besøk. Foto: Christine Nevervik

Ordføreren var en av dem som var svært fornøyd etter helgas folkefest.

— Det er ingen tvil om at dette arrangementet har stor betydning for profilering av byen og regionen. Tilbakemeldingene har vært mange og gode, fastslår han.

Stor verdi

Kommunen er den største bidragsyteren til arrangementet, med utgifter på mellom 12 og 15 millioner. I tillegg til å bidra med rene midler har også en rekke etater vært involvert for å få gjennomført skutefesten.

— Har det vært verdt det?

Arrangørene er fornøyde med The Tall Ships Races 2015. - Alt har gått som planlagt, sier prosjektleder Bjarne Ugland. Tirsdag forlot skutene Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

— Når vi ser den folkefesten vi fikk, og ser på verdien dette kan ha for profilering for byen, så vil jeg si at det er soleklart at det har vært verdt det. Men effekten av arrangementet skal selvfølgelig evalueres grundigere i ettertid for å få sett hva det virkelig har generert for Kristiansand.

— Er det sannsynlig at Tall Ships Races vil legges hit igjen.

Fullriggeren Sørlandets Shantykor ønsket skipet og mannskapet velkommen. - Tall Ships Races er årets høydepunkt, sier korleder Per Magnus Stallemo (71, i front) Foto: Reidar Kollstad

— Det er selvfølgelig formelt sett en sak for et nytt bystyre, men jeg tenker at det vil være en veldig naturlig ting å gjøre. Jeg vil ha vanskelig for å tro at det ikke vil skje. Dette har vært en fantastisk fin ting, som bør gjentas.

Har kontroll

Det er for tidlig å si noe om økonomien rundt arrangementet, men pressetalsmann Frode Ugland sier at det ikke er sannsynlig at det blir store overskridelser av budsjettet, som i utgangspunktet har ligget på mellom 24 og 25 millioner.

— For oss er jo arrangementet ennå ikke over, det er mye arbeid som gjenstår, så vi vil ikke ha tallene før om to til tre uker, sier han.

Men han legger til at hadde det vært store overskridelser, ville ledelsen sannsynligvis ha sett det allerede.

— Det er klart at det ikke er alt vi kan forutse. Denne gangen var det blant annet snakk om flere store skuter som meldte sin ankomst ganske sent i prosessen, men vi regner med at det vil gå opp i opp med økt besøkstall, uten at vi kan si det sikkert.

Besøkstallene er herr ikke klare.

Men vi er sikre på at tallene er høyere enn det de var i 2010, fastslår han.

Ble folkefest

— Det er en blanding av vemod og stor glede nå når det er over, sier prosjektleder Bjarne Ugland.

Selv om været la en demper på feiringen på lørdagen, framholder Ugland at arrangementet ble den folkefesten som arrangørene hadde håpet på.

Bjarne Ugland, prosjektleder for Tall Ships Races 2015 i Kristiansand er fornøyd med arrangementet. Foto: Tormod Flem Vegge

— Været er uansett noe man ikke kan kontrollere, så sånt må man bare ta høyde for.

Flere av selgerne som Fædrelandsvennen snakket med, var skuffet over labert salg i helga.

— Det har ikke jeg hørt noe om, så der kan jeg ikke uttale meg. Men alle vet at det er en risikosport når man baserer seg på å stå ute. Men ellers har vi ikke opplevd at været har skapt problemer, sier Ugland.

Skip, vann og store folkemengder kan også lett føre til ulykker, men det har arrangementet blitt forskånet for.

Regnet gjorde at mange holdt seg hjemme på lørdag, en arrangørene tror likevel det har vært godt besøk. Foto: Christine Nevervik

— Det er noe av det vi er mest fornøyde med. Vi har ikke hatt en eneste ulykke. Det har heller ikke vært mer bråk enn vanlig, noe både vi, vakter og politiet har vært glade for. Alt har egentlig gått etter planen, sier han.

Ringvirkninger

— Vi har ingen tall på det nå, men det er ingen tvil om at et arrangement in denne størrelsen får positiver ringvirkninger for næringslivet i byen, sier leder for Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

Han forteller at det var flere butikker som flyttet ned til havna under arrangementet, og at det også var noen som har vært leverandører til skutene.

Publikum måtte kle godt på seg under åpningsdagen under Tall Ships Races.

— Nå er det selvfølgelig synd at det var så dårlig vær på lørdag, og søndag var jo butikkene stengt, men det er trolig at mange likevel vil ha merket en stor effekt, tror han.

— Under en slik begivenhet som dette så drypper det gjerne litt på alle.