— Jeg hadde aldri trodd at jeg kunne gjøre noe sånt mot et annet menneske. Slike skader trodde jeg bare boksere kunne forårsake, sa den tiltalte 24-åringen da han forklarte seg for Kristiansand tingrett.

24-åringen er tiltalt for å ha slått ned en 27 år gammel svenske i Festningsgaten 22. september i fjor. Han erkjenner delvis straffskyld.

Brudd på hodeskallen

— Jeg er ingen voldelig person. Hadde jeg vært edru hadde jeg gått fra stedet med en gang, sa 24-åringen.

Han erkjente at han hadde slått et slag mot 27-åringen, som falt og ble liggende bevisstløs på bakken. På sykehuset ble det konstatert brudd på hodeskallen og hjerneblødning.

— Jeg fikk forklart hva som hadde skjedd dagen etterpå. Jeg skjønte ikke alvoret og klarte ikke å forstå at personen lå på sykehuset, sa 24-åringen.

Tre av mannens kollegaer var vitne til hendelsen, men ingen av dem fortalte hva som hadde skjedd til politiet.

Presset til å melde seg

Først etter 11 dager meldte 24-åringen seg for politiet i Kristiansand.

— Jeg følte at hele min verden ville rase sammen hvis dette kom ut. Dagen etter var jeg i sjokk. Jo mer informasjon jeg fikk, jo mer skyldfølelse fikk jeg. Jeg klarte ikke å fungere normalt og til slutt gikk jeg til politiet, sa 24-åringen.

Mannen skal ha blitt presset til å melde seg av kollegaene. En av dem er nå dømt for falsk forklaring, mens en annen er tiltalt for det samme.

— Det var bare et spørsmål om tid før det måtte fram. Jeg ville heller melde meg selv enn å bli tatt, sa en ung kvinne da hun vitnet i retten fredag.

Hun var flere i ganger i kontakt med 24-åringen.

— Det er bedre at du går enn at vi gjør det for deg, sa jeg. Da vi fikk vite at han hadde gått til politiet meldte vi oss og avga ny forklaring, sa kvinnen.

Kan ikke huske noe

27-åringen som ble slått ned vitnet også i retten fredag. Et halvt år etter voldshandlingen er han fremdeles fysisk og psykisk preget.

— Det er vanskeligere å få ting gjort, enten det er fysisk arbeid eller hvis jeg skal lese noe. Jeg blir fort mentalt sliten og har problemer med å huske ting. Jeg kan heller ikke kjøre bil, siden det utgjør en risiko for både meg og andre trafikanter, sa 27-åringen.

Voldshandlingen skal ha skjedd uprovosert, men hva som utløste slaget er noe uklart. 27-åringen, som var beruset, husker ikke noe av den aktuelle kvelden. Den tiltalte 24-åringen har forklart at han var i dårlig humør og at 27-åringen skal ha sagt noe han oppfattet som frekt.

— Jeg sa at jeg ikke ville snakke med noen og ba ham gå vekk. Han sa noe jeg oppfattet som frekt. Jeg tenkte ikke klart og slo, sa 24-åringen.