— Iveland kan ikke fortsette alene, slik jeg ser det. Det naturlige er å forhandle om storkommune først. Vi må begynne med å se på de største løsninger og så se hva som er mulig å få til, sier rådmann Reisænen til Fædrelandsvennen.

Ivelands rådmann viser til regjeringens signaler om kommuneøkonomi og at Iveland gjennom år har fått det stadig trangere. Han mener Iveland blir for liten til å greie å utføre oppgavene godt i fremtiden.

— Er Iveland bedre tjent med å være utkant i Stor-Kristiansand enn i Vennesla, slik ordføreren din har antydet?

— Det kommer an på hva vi oppnår og på politisk vilje. Jeg er fra Nord-Norge. Der er alt utkant og noen kommuner har større avstander enn Agder. Er den politiske viljen der, vil bygdene forbli livskraftige samfunn, sier Reisænen, som sier hans oppgave er å tenke faglig.

— Politikerne kan tenke med hjertet, jeg må se rasjonelt og faglig på dette, og da blir Iveland for liten i fremtiden.

Historisk sus

Iveland er den eldste av kommunene i Knutepunkt Sørlandet. Iveland skilte lag med Hornnes 1. januar 1886 og har hatt sine grenser uforandret siden. Alle de andre kommunene så dagens lys under sammenslåingsrunden i 1964. Dermed er det historisk sus over rådmann Sten A. Reisænens forslag.

  • Iveland kan ikke fortsette alene, slik jeg ser det.

Mardon Håverstad (79): Jeg ønsker å ha det som vi har det. Jeg har bodd i Kristiansand, men flyttet tilbake til Iveland. Bedre enn her, kan man ikke ha det. Jeg ønsker ikke storkommune. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Han er også den første av rådmennene i Knutepunkt Sørlandet som innstiller om å forhandle om

Anne Thortveit (40): Aller helst vil jeg at Iveland består som nå. Men vi må vel slå oss sammen med noen etter hvert. Vi blir for små til å greie oss, tenker jeg. Da vil jeg se til Vennesla. Det er det naturlige. Jeg ønsker ikke storkommune. Dess mindre dess bedre. Vi må ikke slå sammen mer enn nødvendig. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

kommunesammenslåing. De neste ukene skal rådmennene i alle de seks andre Knutepunkt-kommunene komme

Odd Inge Urdal (30): Vi har det himla greit, men større enheter tvinger seg fram. Jeg tror vi må ha noe større enn bare Iveland og Vennesla. Uansett må vi se sørover. Der er helsetilbud, kulturtilbud, arbeidsplasser og det meste. Vi må ikke se nordover til Evje, det blir for smått Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

med sine råd.Før ferien kom en rapport som viser at storkommune vil ha størst utviklingskraft og ha en betydelig regional rolle både på Agder og i resten av landet.

Forhandlingsutvalg

De som har utredet kommunesammenslåing i Knutepunkt Sørlandet mener storkommune må forhandles om først, og råder kommunene til å sette ned forhandlingsutvalg. Iveland-rådmann Reisænen er enig i dette. Han vil be Iveland kommunestyre oppnevne et forhandlingsutvalg, slik at forhandlingene om storkommune kan komme i gang. I alt er det lagt fram fem modeller.

— Sier du nå ja til storkommune og nei til for eksempel Vennesla og Iveland som én kommune?

— Nei, forhandlingene må vise hva som tjener Iveland best. Men vi må begynne på toppen og ikke utelukke noe. De neste par ukene vil jeg drøfte nøye med mine fagledere om hva vi skal råde politikerne i forhold til krav og forhandlingsposisjon, sier Reisænen.

Kravliste

— Hva mener du med det?

— Vi må ta en forhandlingsposisjon. Det kan være tjenester vi mener Iveland må komme godt ut av. Ta legetjeneste som eksempel. På dagtid gis den fra Iveland, på kveldstid fra legevakten i Vennesla og på nattestid fra legevakten i Kristiansand. Skal det fortsatt være sånn? Sektor for sektor må gjennomgås for å se hvilke forutsetningen vi ønsker skal oppfylles, sier Reisænen.

Taust i Vennesla

Vennesla-rådmann Svein Skisland skal også snart legge fram sine råd. Han vil ikke kommentere Iveland-rådmannens vurderinger nå. Ordfører Torhild Bransdal i Vennesla vil heller ikke kommentere saken nå.

- Nå må kristiansanderne si hva de vil

Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland tror kommunestyret i Iveland er enig med rådmann Reisænen i å starte forhandlinger om stor-kommune.

— Det er ulike oppfatninger i alle partier om sammenslåing, men det vil være uansvarlig ikke å gå inn i dette med alvor og se hva vi kan oppnå, sier Mykjåland.

Hun er enig med rådmannen i at Iveland vanskelig kan bestå som egen kommune med de rammebetingelser storsamfunnet legger opp til.

Samtidig utfordrer hun Kristiansand-politikerne.

— Lille Iveland kan ikke stake ut kursen for landsdelen. Der har Kristiansand et helt spesielt ansvar. Derfor må kristiansandspolitikerne nå fortelle hva de ønsker å få ut av storkommunen. Hva vil de skape? Vi må få fram visjonene, sier Mykjåland og fortsetter:

— Kristiansand må gå foran og fortelle hva vi eventuelt skal skape sammen. Det er jo det vi skal forhandle om, ikke hvor en skole eller to skal ligge, sier Mykjåland.

  • Derfor må kristiansandspolitikerne nå fortelle hva de ønsker å få ut av storkommunen. Hva vil de skape? Vi må få fram visjonene.