— Det er uhensiktsmessig å binde seg opp for tidlig. Vi må gi oss selv tid og rom til å gå inn i de ulike temaene, og jobbe ordentlig med dette ut over høsten.

Det sa Grundekjøn da formannskapet onsdag ble orientert om timeplanen det legges opp til i regi av de sju knutepunktkommunene. Der går det fram at den politiske prosessen starter parallelt med valgkampen fram mot høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Fem alternativer

Den 28. mai legger utredningsgruppen nedsatt av Knutepunkt Sørlandet fram hovedkonklusjonene de har jobbet fram siden januar. Det skjer på et felles formannskapsmøte for alle de sju kommunene. Der blir følgende alternativer skissert og analysert:

1. Ingen slår seg sammen.

2. Alle slår seg sammen , og Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen blir én storkommune.

3. «Minimumskommunen:» , der alle blir over 15.000 innbyggere: Lillesand+ Birkenes, Iveland+Vennesla, Søgne+Songdalen, og Kristiansand for seg selv. Lillesand+ Birkenes+ Grimstad er også et alternativ.

4. «Vest-kommunen»: Kristiansand, Søgne og Songdalen slår seg sammen, Iveland og Vennesla blir ett, det samme gjør Lillesand og Birkenes.

5. «Kyst- og innlandskommunen»: Lillesand, Kristiansand og Søgne slår seg sammen. Det samme gjør Birkenes, Iveland, Songdalen og Vennesla.

50-års perspektiv

Først fra 13. september legges det opp til at de enkelte kommunestyrene behandler utredningen og beslutter veien videre for den enkelte kommune. Ettersom kommune- og fylkestingsvalget er 14. september, trenger man ikke være spåmann for å anta at temaet bringes på bane i ukene før.

Leder for by- og samfunnsavdelingen i Kristiansand kommune ,Finn Aasmund Hobbesland, la fram status i Knutepunkt Sørlandets felles utredning om kommunestruktur. Hobbesland sitter i utredningsgruppen som legger fram sine hovedkonklusjoner 28.mai. Foto: Tone Sandberg

— Nå er det viktig å finne gode løsninger som skal holde i et 50-årsperspektiv. Da bør vi ikke blir forstyrret av at noen mener noe for sterkt før saken er ordentlig diskutert og utredet, og det skal gjøres i høst, sier Grundekjøn til Fædrelandsvennen.Selv stiller han ikke til valg, men det gjør varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF):

— Jeg tror ikke det blir noen stor valgkampsak i Kristiansand, kanskje heller i de mindre kommunene, sier han.

Kvalifiserte synspunkter

Aps ordførerkandidat Mette Gundersen er derimot forberedt på at temaet blir debattert:

— Det kommer mye an på dere i media, sier hun.

— Dersom media avkrever partiene svar, må vi kunne gi kvalifiserte synspunkter til velgerne. Det samme må vi gjøre om vi blir spurt på gaten og i valgbodene, sier hun.

— Vi gir ingen anbefalinger, men utredningen vi legger fram 28. mai skal gi et godt beslutningsgrunnlag for videre politisk behandling i de enkelte kommunene, understreket Finn Aasmund Hobbesland da han orienterte formannskapet om den videre prosessen. Hobbesland sitter i utredningsgruppen for knutepunktkommunene, og er til daglig leder for by- og samfunnsenheten.

— Vårt mandat avsluttes til sommeren, og da starter den politiske prosessen. Mitt håp er at man ikke forplikter seg, men holder mulighetene åpne til etter valget, sa han.