Halvannen uke før valget kan ordførerpartiet fortelle at de ønsker Ytre ringvei, men ikke hvilken korridor de foretrekker.

— Vi i Høyre har ikke tatt stilling i saken. Det har vært ferie, og vi har ikke fått samlet oss og konkludert, uttalte andrekandidat Renate Hægeland under folkemøtet i Vågsbygd onsdag kveld.

Et svar som ikke imponerte forsamlingen, som hadde satt av denne kvelden for å få plassert partiene i landskapet - bokstavlig talt.

- Jeg er litt skuffet

Alf Albert er etter eget utsagn tidligere Høyre-velger. I år vraker han partiet som ikke kan gi et klart svar om Ytre ringvei. Foto: Vegard Damsgaard

— Får velgerne et svar før 14. september på om dere vil bevare naturen her ute, spurte Pål Friis, ordstyrer og leder av Vågsbygd Vel.- Hvis vi får drøftet det før, vil vi gi det. Men sakens kompleksitet tilsier at vi trenger mer kunnskap, og ikke kan basere dette på følelser, svarte Hægeland.

Utsagnet fremkalte et stille stønn fra de drøyt hundre fremmøtte, hvorpå de fikk seg en latter:

- Jeg er litt skuffet over at dere ikke har fått diskutert det i Høyre. Dere var jo så jækla kjappe med å få til en avtale for utgraving av likkjelleren under Torvet, kontret Alf Albert fra Hellemyr.

Han har etter eget sigende stemt Høyre mange ganger, men denne gang blir det en annen farge på stemmeseddelen.

Når det er sagt, var det kun Venstre, SV, Senterpartiet, Rødt og Miljøpartiet de Grønne som ga tilhørerne svarene de ønsket.

Breimyrkrysset vest for Kristiansand sentrum og veien videre mot Songdalen. Dette er den mest omstridte strekningen, der veivesenet vil spare 320 millioner på å la veien gå i dagen. Foto: Statens vegesen

— Kan ikke ta stillingFrp fant det for godt å glimre med sitt fravær, mens KrF - utover å vise til at de i denne saken foretrekker bred fremfor smal vei - slett ikke kunne hjelpe tvilerne i Vågsbygd.

- Er veivesenets anbefalte løsning akseptabel for KrF? lurte Friis.

— Nå blir du veldig teknisk. Før det foreligger en utredning og alle har sagt sitt, kan vi ikke ta stilling, svarte fjerdekandidat Viggo Lütcherath.

Rødt-politiker Halvor Fjermeros sang ut mot Ytre ringvei, som vokalist i bandet Halvor & Huleboerane. Låta heter «Vågsbygdskauen». Foto: Vegard Damsgaard

Trond Blattmann, andrekandidat for Ap, sa at de ønsker mest mulig tunnel, slik at fuglekvitringen fortsatt kan høres i turområdene. Men hvor lang tunnelen skal være, er ikke partiet kategorisk på.

— Kristiansand er en av de få byene som har motorvei med tungtrafikk gjennom sentrum. Den tabben må vi ikke gjøre igjen, advarte han.

Statens vegvesen har anbefalt Ytre ringvei til 8,2 milliarder kroner, der 70 prosent av den 15 kilometer lange strekningen legges i tunnel.

På vei inn til folkemøtet hang det kjente banneret til aksjonsgruppa mot ringveien. Foto: Vegard Damsgaard

— Ikke godt nokDet vil koste 80 millioner ekstra for tunnel ved Kjerrane og ytterligere 320 millioner for lang tunnel forbi den nordlige delen av Vågsbygdskauen, mellom Breimyr/Hellemyr og Volleberg i Songdalen.

Under høringen i sommer ble det reist to innsigelser, fra Fylkesmannens miljøvernavdeling og Statens vegvesen.

Partene vil etter alt å dømme bli innkalt til mekling om en ny trasé, med litt mer tunnel og Breimyrkrysset plassert noe lenger nord.

Thor Kristian Hanisch, leder for Facebook-gruppa «Ytre ringvei bort fra Kristiansands turområder», mener grøntområdene ikke kan prissettes, men er uerstattelige for lokalbefolkningen. – Vi vil ha ha vår egen bymark, fri for biler og plagsom støy, sa han. Foto: Vegard Damsgaard

Overfor Fædrelandsvennen sier Renate Hægeland at partiets avventende holdning skyldes at de øyner en bedre løsning.— Samme hva vi måtte bestemme oss for nå, vil det komme et nytt forslag på bordet. Derfor haster det ikke å ta en avgjørelse, mener hun.

Vellederen er ikke enig, og synes partiene må kunne svare på om de aksepterer naturinngrepene.

- De store partiene holder alt åpent, det synes jeg ikke er godt nok før et valg, sier Pål Friis.