— Det var veldig overraskende. Jeg hadde ikke peiling på at dette skulle skje. Jeg vet ikke om jeg fortjener det, men det er veldig gøy, sier Johannessen få minutter etter at han mottok hedersprisen under Sørlandets Idrettsgalla.

Til publikums store fornøyelse sto han i glansen på scenen som den største av dem alle denne lørdagskvelden. Applausen ville ikke gi seg før sjefen beordret:

- Nå kan dere slutte, sa Johannessen på scenen, og trakk på det velkjente smilebåndet.

— Det er veldig fortjent. Han er helt unik i Starts historie. Han har så mye humør og er så jordnær. Man må bare være vanvittig glad i Karsten, sier Tom Edvardsen, nestleder i IK Start.

Sprudlende humør

Ved siden av de to seriemesterskapene er det Johannessens utrolige humør han huskes best for.

- Personen som blir tildelt årets hederspris har vært markant i mange år. Også utenfor banen har han vært elsket for sine sportslige prestasjoner, åpenhet, ærlighet og ikke minst humørfylte væremåte, sa Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Olympiatoppen, før han delte ut hedersprisen.

Tore Øvrebø overrekker hedersprisen til Karsten Johannessen. Foto: Thomas Hegna

Per Svein Bostrøm, Starts speaker og æresmedlem, jublet på vegne av Johannessen.

— Det er helt fantastisk. Han har en karriere ingen kan måle seg med. Det unike med Karsten er at han kan se hver enkelt spiller som et individ. Karsten visste hvordan alle skulle få ut det beste i seg. Han visste hvem han måtte filleriste før kamper og hvem han måtte godsnakke med, mener Bostrøm.

Helge Henriksen, Johannessens assistent i gullårene, støtter Øvrebøs begrunnelse.

— Det beste med Karsten var det sprudlende humøret. Han er helt utrolig, dette er så fortjent, sier Henriksen.

- Fotball er et lagspill

Johannessens forklaring på den unike suksessen han oppnådde med Start er enkel. Kanskje for enkel til å være sann vil noen si, men det fungerte jo.

- Fotball er et lagspill og alle må bidra med godt humør. Alle må spille sammen og glede seg til hver trening, forklarer Johannessen.

Han har vært medlem i Start siden 2. verdenskrig. Som 19-åring gjorde han sin spillerdebut, mens hans første trenergjerning i Start kom som 29-åring. Ved siden av de to seriemesterskapene tok han to bronsemedaljer og førte Start inn i Europaspill.

— Det var noen utrolige år. Det var så gøy, sier Johannessen, som ble omringet av gratulasjoner.

Karsten Johannessen hylles for sin unike humør og de to seriegullene han vant med Start. Foto: Thomas Hegna.

Tror Start overlever

Trenerlegenden over alle på Sørlandet følger fortsatt med Start den dag i dag. Senest i sommer ble han hyllet på sin egen plass, Karstens plass, i forbindelse med Starts jubileumskamp. Hvor Johannessen selvsagt ledet Starts all star-lag sammen med Erik Ruthford Pedersen.

— Jeg tror de berger plassen nå på slutten siden Tromsø og Mjøndalen er så dårlig, men de må få opp humøret. Også må de bruke Daniel Aase fast, mener Johannessen.

Han er usikker på om Start noen gang vil kopiere suksessen han oppnådde i sin tid.

— Det er veldig mye som er annerledes. De mangler veldig mye, men alt er mulig, sier mannen som har trent Start i hele ni perioder over 18 sesonger.