AGDER: — Røde Kors Hjelpekorps har på vaktstasjonene på Hovden, Bortelid, Brokke og Ljosland fram til og med skjærtorsdag hatt til sammen 30 henteoppdrag i terrenget for politi og AMK. Det dreier seg om alt fra folk som har gått for langt og er utmattet, til de mer vanlige bruddskadene eller skuldre ut av ledd, sier presse- og informasjonsansvarlig Sveinung Tofteland.

I tillegg har Røde Kors på Bortelid og Hovden stilt med to ekstra biler som har kjørt for ambulansetjenesten.

Ingen pekefinger

— At det blir noen skader er helt naturlig når det er så mye folk i fjellet som driver med aktiviteter. Vi har ikke lyst til å gå ut med noen skjennepreken og formane folk om å være forsiktige. De fleste opptrer veldig fornuftig i fjellet, sier Tofteland.

Han sier hjelpekorpsene så langt i påska har hatt det relativt rolig, men understreker at mannskapene står klare til å bidra ved større hendelser.

Medlemmer av Rovernes beredskapsgruppe har base på Ådneram i Sirdal. Foto: Ivar Nøttestad

Travelt i Sirdal— Rovernes beredskapsgruppe som er stasjonert på Ådneram i Sirdal, har så langt i påska (skjærtorsdag kveld, red. anm.) behandlet 14 skader. Ingen av dem har vært alvorlige, sier vaktleder Ivar Nøttestad.

Det kanskje mest spesielle oppdraget Roverne hadde var å hente en person langt inne på ei fjellhytte som hadde fått omgangssyke.

— Vi er for øyeblikket 22 personer på vakt på Ådneram, så rekrutteringen til beredskapstjenesten er det ingen ting å si på, sier Nøttestad.

En del mindre skader

Norsk Folkehjelp er også stasjonert i Sirdal, og infovakt Vegard Lindbæk opplyser at de som normalt i påska har bistått en del skadde både i skiløyper og i alpinanlegg. Heller ikke Norsk Folkehjelp hadde fram til skjærtorsdag kveld registrert noen alvorlige skader eller hendelser.

Flere skader enn i fjor

På landsbasis melder Røde Kors på skjærtorsdag kveld om flere skader enn på samme tid i fjor.

— Så langt i påsken er det rapportert inn 452 skader fra hele landet, hvorav 111 på skjærtorsdag. Dette er rapport fra åtte distrikter. Skadetallet er en del høyere enn på samme tid i fjor, hvor det var 362, sier vaktleder Egil Torpe ved Røde Kors sin informasjonssentralpå Golsfjellet.

Stor giverglede

Vest-Agder Røde Kors sin innsamlingsaksjon, Fjellsikringsporten, har fått inn over 600.000 kroner. Beløpet er samlet inn fra mannskaper som har stått langs veien på Moisundsletta før Evje, og Kylland før Ljosland.

Den årlige aksjonen har som hensikt å samle inn midler til drift og styrking av Røde Kors sin vintertjeneste i Agderfjellene. Det et flott prinsipp at turistene i fjellet - de potensielle brukerne av Røde Kors sine tjenester, er med å bidrar på vei opp til fjellet.

Alle korpsene som har vintertjeneste i Agder kan søke fondet om midler til kursing, utstyr og vedlikehold av utstyr.