Med ønske om god påske, oppfordrer politidukka bilistene som skal opp Setesdal til å kjøre forsiktig. Foto: Kjell Rune Strømstad

BYGLAND: — Da jeg rigget opp en tilsvarende politidukke for tre år siden sa UP-sjefen at de ikke likte det, og at politiet heller ville ha fartskontroller på stedet. Jeg har imidlertid ikke sett noen kontroll her siden, så nå prøver jeg på nytt, sier Kjell Rune Strømstad.

Den 38 år gamle bilmekanikeren frykter for sikkerheten til myke trafikkanter når det råkjøres opp og ned Setesdal.

Våtdrakt fylt med byggskum

— Jeg har selv barn, og ønsker å bidra til at bilistene holder seg til fartsgrensen. Det kan vel ikke haste så veldig med å komme seg på hytta, undrer Kjell Rune Strømstad.

Da han onsdag rigget opp dukka og satte opp plakater med teksten «god påske» og «kjør pent», fikk han tommelen opp fra folk som kjørte forbi.

Dukka som står lent oppetter en telefonstolpe med en kaffekopp i hånda, er en våtdrakt som er fylt med byggskum.

Med ønske om god påske, oppfordrer politidukka bilistene som skal opp Setesdal til å kjøre forsiktig. Foto: Kjell Rune Strømstad

Kjeft av UP-sjefenFor tre år siden kledde Kjell Rune Strømstad og kameraten Morten Hageland en utstillingsdukke som politi, og utstyrte også den med en lasermåler laget av en bålpanne og en oljekanne. I år var «laserapparatet» byttet ut med en kaffekopp.

I 2013 mente setesdølene selv at stuntet ble en stor suksess, da bilistene nærmest heiv seg på bremsene da de kom til tettstedet.

UP-sjef Øystein Krogstad var den gang ikke like begeistret. Han sa blant annet til Fædrelandsvennen at han syntes det er politiet som skal drive med trafikkontroll, og at folk må innrette seg etter det.

— Så lenge dukka ikke står i veibanen mener jeg at verken politi eller Statens vegvesen kan få denne fjernet. Det er jo ikke trafikkfarlig å få folk til å holde fartsgrensen, mener Kjell Rune Strømstad.

— Jeg skjønner hans intensjon om å få ned farten, men samtidig er det noe med å sette ting tett inntil veien som distraherer folk. Det er vi ikke veldig glad i, sier Øystein Krogstad til Fædrelandsvennen onsdag.

Onsdag stod UP med laseren sin noen kilometer nord på riksvei 9 ved Grendi i Bygland. Her ble seks sjåfører tatt for råkjøring. En mistet lappen. Krogstad sier de vil fortsette kontrollene første og andre påskedag, men vil ikke røpe hvor de vil plasserer seg.

Mannen bak julehuset

Samme dukke har forøvrig fungert som julenisse. Kjell Rune Strømland er nemlig mannen som de siste årene har gjort seg bemerket med det spektakulære julehuset. Denne jula hadde han montert 12.000 lys, og politiet valgte å sette ned fartsgrensen fra 80 til 60 kilometer i timen på stedet under den offisielle lystenningen. Julehuset ligger nemlig tett inntil veien, og det møtte opp mellom 500 og 600 personer for å få med seg begivenheten.

Les hva det ekte politiet har foretatt seg siste døgn i politiloggen.