BYKLE: — Det har vært mer hektisk til nå i påska enn i fjor. Noe som nok skyldes flere folk i fjellet, forteller basesjef Arild Sørensen på Norsk Luftambulanses påskebase på Hovden.

Fra lørdag og fram til skjærtorsdag formiddag har påskebasen sør for Hartvevatnet hatt 15 utrykninger. Til sammenligning hadde luftambulansen 21 utrykninger gjennom hele påska i fjor.

- Mest friluftsrelatert

— Vi har levert pasienter både til Oslo, Stavanger, Skien og Arendal, forteller lege Kristin Tønsager, som til daglig jobber som luftambulanselege ved Stavanger universitetssykehus.

— Det har vært flest friluftsrelaterte oppdrag. Blant annet har vi hatt tre snøscooterulykker, bruddskader i alpinbakken og to akeulykker. Det har også vært noen medisinske oppdrag, sier Tønsager, og legger til at det alltid er alvorlige skader når luftambulansen rykker ut.

Basesjef Arild Sørensen og lege Kristin Tønsager er blant mannskapene på påskebasen til Norsk Luftambulanse på Hovden. Foto: Richard Nodeland

Sikt og isingMed dårligere vær i sikte, kan det imidlertid bli umulig å rykke ut på oppdrag.

— Skal vi ut på oppdrag trenger vi sikt, og det blir fort krevende i fjellet der det er helt hvitt. Selv om det skal snø ganske mye før vi ikke kan fly, følger gjerne tåke eller lave skyer med på lasset, forteller pilot Erik Normann.

Et annet problem er ising, som oppstår når man flyr gjennom skyer med fukt og temperatur under null.

— På vei fra Arendal nå opplevde vi underkjølt regn med is som la seg på ruta. Da prøver vi å fly andre veier for å unngå det, sier Tønsager.

— Godt utstyrt

Ferierende på Hovden er likevel i bedre hender enn på mange andre skidestinasjoner, om luftambulansen på grunn av været ikke kan lette.

— Medisinsk sett er de godt utstyrt i kommunen her. I det nye legesenteret kan de blant annet ta røntgenbilder, som er veldig nyttig med tanke på bruddskader, legger Sørensen til.

Landets eneste påskebase

Samtidig er Hovden eneste sted i Norge hvor Norsk Luftambulanse har opprettet en såkalt påskebase.

Luftambulansen er på vei inn for landing på Hovden helikopter og sjøflyplass på sørsiden av Hartevatnet like ved Hovden. Foto: Richard Nodeland

— Ser man på kartet over Sør-Norge er det et par hull med tanke på flytiden for skada pasienter. Det ene er indre Telemark og Agder, mens det andre er Trysil-området. Vi mener det bør være maks 30 minutter flytid, mens staten mener 45 minutter er grensen, sier Sørensen og fortsetter:- Fordelen med Hovden er flyplassen, en kommune som stiller opp som bidragsyter og plasseringen midt i Sør-Norge. Staten bevilger ikke noe til påskebasen, og utgiftene dekkes i sin helhet av våre medlemmer og Bykle kommune.

Betaler for å hjelpe

Mannskapene som bemanner påskebasen gjør det heller ikke for penger.

Påskebasen har i tillegg til helikopteret også en legebil til tjeneste. På bildet ser vi basesjef Arild Sørensen og lege Kristin Tønsager. Foto: Richard Nodeland

— Nei, snarere tvert imot. De betaler faktisk litt for å få lov til å være her. Alle som er med her gjør det frivillig, sier Sørensen.De frivillige mannskapene er stasjonert på Hovdestøyl og har også mulighet til å ta med familie.

— Det er veldig hyggelig å komme hit, jobbe med andre folk og fly til andre sykehus. Så får vi jo også gått litt på ski når vi har fri, sier Tønsager.