VENNESLA: — Vi må finne inntekter for de millionene vi har sagt vi skal spare i 2013, med helårsvirkning fra 2014. Mitt forslag har vært en generell innsparing for å få økonomien til å gå i hop, sier Skisland.

Han vil ikke kommentere om han ble overrasket over at Ap og KrF allerede nå signaliserer at de vil gå mot forslaget om skolenedleggelse. De to partiene sitter med flertallet i kommunestyret.

Grunnen til rådmannens millionkutt, er at Vennesla-skolen er betydelig dyrere i drift sammenlignet med andre kommuner.

Seks-sju lærerstillinger

— Nå er dere tilbake til alternativ null i skolestrukturapporten, altså dagens struktur. Hvor vil du kutte nå?

— Det vil bli et generelt kutt i alle skolene, sier Skisland.

— Og da må det kuttes lærerstillinger?

— Det er ikke tvil om det vil bli lærerstillinger. Det er der den største utgiften ligger, sier Svein Skisland og antyder seks-sju stillinger.

Store prosjekter på gang

Under folkemøtene på Kvarstein og Hunsfoss skoler har rådmannen fortalt om store planlagte investeringsprosjekter som sluker penger. Disse er først og fremst svømmehallprosjektet (72 mill.), ny barnehage i 2013/14 (25 mill.), rehabilitering Skarpengland kole (17 mill.) og dagsenter for demente (ikke tallfestet).

— Har Vennesla råd til å kutte i lærerstaben når vi vet at kommunen jobber hardt for å snu den negative levekårsproblematikken?

— Det er en prioriteringssak, sier rådmannen.

15. november legger han fram Vennesla-budsjettet.

Mer til eldreomsorg

Ifølge økonomisjef Gerd Signe Vigebo er økonomien i Vennesla kommune rimelig god nå.

— Vi er ikke en fattig kommune og har flere inntekter enn andre kommuner. Men vi har mange økonomiske utfordringer foran oss, blant annet i eldreomsorgen, sier Vigebo.

KrFs gruppeleder Daniel Bakken sier han har vært rimelig trygg på at politikerne ville gå mot skolenedleggelse.

KrF vil kutte i spesialundervisning

Han mener det må finnes andre løsninger på å spare fire millioner, enn å ta lærerstillinger.

— Vi er ikke sikre på hvor vi skal ta pengene fra, men vi i KrF vil se om vi kan spare de millionene på spesialundervisning. Her bruker vi store summer, det vil si 25 millioner i året, sier Bakken.

Aksjonsgruppa på Hunsfoss skole har gått i bresjen for et fakkeltog i forbindelse med kommunestyremøtet torsdag kveld.

— Fakkeltoget vil bli gjennomført som planlagt. Det har vært en veldig prosess og mye som er ordnet, sier leder i aksjonsgruppa Ole Jan Moseid, lettet over politikernes avgjørelse.