— Vi hadde lyst til både å vise støtte til Skeive Sørlandsdager, og markere at Sørlandet er mer åpent og inkluderende enn mange folk tror, sier regissøren bak fargestuntet, teatersjef ved Agder Teater, Birgit Amalie Nilssen, som gjør dette som privatperson.

Rettigheter

Ideen kom da hun på biltur med barna kjørte over Lundsbroa i Kristiansand. Den var pyntet med regnbueflaggene i anledning Skeive Sørlandsdager som har gått av stabelen i helgen. Ungene spurte hvorfor flaggene hang der. Nilssen forklarte dem at homofile, lesbiske og transpersoner kjemper for sine rettigheter, og muligheten til å gifte seg i kirken med noen av samme kjønn.

— Ungene kunne ikke skjønne at det var nødvendig i Norge i dag å kjempe for sine rettigheter, forteller Nilssen.

Teatersjef ved Agder Teater, Birgit Amalie Nilsen håper hun har startet en ny trend på Sørlandet, med regnbuefarget stakittgjerde, som kan vise at landsdelen ikke er så konservativ som mange tror. Foto: Steinar Vindsland

Som så fikk ideen om å male om det som på mange måter er landsdelens kjernesymbol; stakittgjerdet. Hun har aldri sett noen som har andre farger på gjerdene, selv om husene i området hun bor i, Marineveien på Lund, har flere forskjellige farger.

Naboene

Hun sjekket om det fantes noen former for regler som kan hindre henne i å gjøre dette, fant ingen, og tok dermed kosten i egne hender. Ungene ble også med, og søndag formiddag var de kommet langt.

— Hvordan reagerer naboene på dette?

— Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger, både direkte og via sms, sier Nilssen som også fikk hjelp av flere naboer etterhvert.

Latterlig

I samme stund passerer en godt voksen mann som tilhører nabolaget, og når vi spør hva han synes, er svaret klart:

— Latterlig!

Nilssen tror ikke det vil bli noen særlige reaksjoner på dette, og håper til og med at dette kan starte en ny trend på Sørlandet:

— Tenk så fint hvis flere hadde malt stakittgjerde i andre farger enn hvitt, sier hun.

Med mindre det skulle vise seg at det fins juridisk grunnlag for å nekte henne det fargerike stakittgjerdet, så kommer hun til å overse eventuelle negative reaksjoner og la gjerdet beholde fargene.

Lovlig

Teknisk direktør i Kristiansand kommune, Ragnar Evensen, forteller at det i utgangspunktet er fullt lovlig å male stakittgjerder i de fargene man vil.

— Det kan nedfelles bestemmelser i reguleringsplaner, eller i forbindelse med vernede eller fredede hus og områder som kan være til hinder, sier Evensen.

Dersom en eller flere naboer klager, vil klagen bli behandlet og kan havne helt på politikernes bord. Evensen sier det fins en skjønnhetsparagraf i plan- og bygningsloven, men at den ikke er beregnet på så små tiltak som et gjerde.

Fantastisk

— Fantastisk, så bra, sier leder av Llh Sør, Lene Tønnessen som er inne i den siste av de Skeive Sørlandsdagene 2015. Hun synes teatersjefen har en god ide, og mener det ville være flott om flere gjør det samme.

— Vi har fått så mange positive tilbakemeldinger under arrangementene. Jeg blir nesten litt rørt etter å ha jobbet med dette siden 2009 og merker at byen virkelig setter pris på det vi gjør, sier Tønnessen.

Som nå skal gjøre det hun egentlig hadde tenkt for lenge siden: Å male porten sin i regnbuens farger.