— Jeg ble helt satt ut, sier en tipser til Fædrelandsvennen.

Han kjørte bil på E 18 fra Kristiansand i retning Sørlandsparken da han ble kjørende bak en bil som hadde plassert lasten på tvers i bilen. Lasten var for lang og stakk anslagsvis en god meter rett ut av det bakre vinduet på høyresiden av bilen. Samme dag fikk Fædrelandsvennen tilsendt en tipsvideo av en bilist som har plassert en campingvogn på lasteplanet. Han kjører over sletta ved Kvarstein i retning Kristiansand mens deler flagrer fra taket.

Sjef for utrykningspolitiet på Sørlandet, Øystein Krogstad, er skeptisk til hva han ser på filmene Fædrelandsvennen sender ham.

— Filmen med campingvogna er vanskelig å tolke. Den måtte jeg stoppet for å ta en skikkelig kontroll, skriver UP-sjefen.

Ville blitt stoppet

Om filmen med bilen som har lasten ut av vinduet på tvers av kjøreretning, er saken enklere å vurdere.

— Generelt er det ikke lov å «utvide» bilens bredde uten varsling. Type varsling vil avhenge av hvor mye bredde kjøretøyet utvides med, skriver Krogstand.

— Bilen her ville utvilsomt blitt stoppet og anmeldelse ville måtte bli å vurdere på stedet etter nøyere kontroll, fortsetter han.

Takgrind eller tilhenger

Paal Ove Sodefjed i Trygg Trafikk er kritisk på denne måten å frakte last på.

— Det er ikke en lovlig måte å frakte last på, og det kan medføre høy risiko for gående og syklende. Det er en underlig måte å laste materialer, for å si det pent, sier Sodefjed.

Han ber bilister laste på takgrind eller tilhenger.

— Man må laste på lovlig måte. At det stikkes ut på denne måten, er ikke noen alternativ, sier Sodefjed.